PREVOD UDŽBENIKA PLAGIJAT: Naučno-nastavno veće Ekonomskog fakulteta odlučilo o knjizi Danice Popović

Lj. B.

07. 10. 2020. u 21:52

NAUČNO-nastavno veće Ekonomskog fakulteta izglasalo je da je prof. dr Danica Popović prekršila član 22 Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu koji se odnosi na plagiranje.

ПРЕВОД УЏБЕНИКА ПЛАГИЈАТ: Научно-наставно веће Економског факултета одлучило о књизи Данице Поповић

Foto Printskrin

Ta odluka, za koju su glasala 72 člana veća, praktično znači da je prevod njene knjige "Međunarodna ekonomija" autora Dominika Salvatorea - plagijat. Naučno-nastavno veće predložilo je i meru javne opomene, a po proceduri, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Branislav Boričić u roku od 15 dana treba da izrekne tu meru.

- Ja ću u naredna dva dana napisati obrazloženje koje će ići u pravcu izricanja javne opomene, a te odluke će biti uručene stranama u postupku koje imaju pravo žalbe Etičkom odboru Univerziteta - rekao je za naš list profesor Boričić i potvrdio da je NNV fakulteta izglasalo neakademsko ponašanje profesorke Popović.

Izricanje javne opomene za sobom povlači gubitak mogućnosti dolaska na rukovodeća mesta na fakultetu ili univerzitetu.

PONOVO DVA AUTORA

NAKON odluke Naučno-nastavnog veća Ekonomskog fakulteta otvoriće se i pitanje povrede autorskih prava pokojnog profesora Stojana Babića, a njegovo ime biće vraćeno na listu prevodilaca udžbenika "Međunarodna ekonomija".

Inače, kako je ranije utvrdila Stručna komisija, prof. Popović je prilikom objavljivanja dopunjenog izdanja udžbenika iz međunarodne ekonomije preuzela 150 strana ili 43 odsto teksta iz ranije verzije čiji je prevodilac pokojni profesor Stojan Babić, ne navodeći njegovo ime. Prvo izdanje knjige njih dvoje su preveli zajedno.

Taj izveštaj potvrdila je Etička komisija fakulteta, koja je navela da ne može sa sigurnošću da tvrdi da je bilo plagiranja, ali je istakla da jeste bilo neakademskog ponašanja prilikom prevođenja dopunjenog izdanja udžbenika iz 2018. godine i predložila izricanje javne opomene.

Aleksandar Jakšić, podnosilac zahteva za utvrđivanje neakademskog ponašanja kaže nam da su profesori Ekonomskog fakulteta pokazali kako izgleda pravi fakultet i kako se integritet institucije štiti od nečasnih pojedinaca. Danica Popović ranije je istakla da su optužbe na njen račun neosnovane i da je reč o političkom progonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja