UDŽBENICI NA ALBANSKOM: U Bujanovcu, Preševu i Medveđi nakon 20 godina rešeno važno pitanje

Lj. B.

07. 10. 2020. u 08:20

OSNOVCI u Bujanovcu, Preševu i Medveđi koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku posle 20 godina počeli su školsku godinu sa svim udžbenicima.

УЏБЕНИЦИ НА АЛБАНСКОМ: У Бујановцу, Прешеву и Медвеђи након 20 година решено важно питање

Foto arhiva

- Napravljen je veliki pomak u ostvarivanju interesa albanske nacionalne manjine i njihove dugogodišnje težnje da se reši pitanje udžbenika - kaže, za "Novosti", Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu. - Tačno je da se na to čekalo i zbog nerazumevanja vezanih za procedure, ali to je iza nas.

Koordinaciono telo je sa svim dešavanjima bilo u toku i prošle godine smo inicirali dvodnevni sastanak sa nadležnim državnim organima i Nacionalnim savetom Albanaca sa ciljem da se postigne dogovor koji je i doveo do rešenja ovog pitanja na dobrobit svih strana.

Foto arhiva

Naš sagovornik ističe da pripadnici albanske zajednice pohađaju cekolupnu nastavu na svom jeziku i jedna su od osam nacionalnih zajednica koje ostvaruju to pravo. Stanković naglašava da su udžbenici obezbeđeni i usklađeni sa zakonima Srbije uz puno učešće resornog ministarstva, Koordinacionog tela i Nacionalnog saveta Albanaca, a da su veliki doprinos dala ministarstva prosvete Srbije i Albanije, čiji su se ministri tim povodom sastali u Bujanovcu.

- Naše ministarstvo prosvete je formiralo Komisiju za stručnu ocenu kvaliteta rukopisa udžbenika koji su nakon analize uvezeni iz Albanije - pojašnjava Stanković. - U Katalogu udžbenika za ovu školsku godinu odobreno je 59 udžbenika za nastavu na albanskom jeziku.

Služba Koordinacionog tela je obezbedila novac Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine za plaćenje taksi za 15 udžbenika izdavačkoj kući "Albas" u iznosu od 1.080.000,00 dinara, dok se za ostale knjige pobrinuo nacionalni savet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)