BROJ ZARAŽENIH RASTE I U OVA TRI GRADA: Beograd je potvrđeno žarište, Krizni štab apeluje na oprez

Novosti online

06. 10. 2020. u 15:31

OD 120 novozaraženih, prema poslednjem korona preseku, čak 47 odsto, ili njih 57, iz Beograda je, što potvrđuje da je prestonica glavno žarište korona virusa u Srbiji.

БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ РАСТЕ И У ОВА ТРИ ГРАДА: Београд је потврђено жариште, Кризни штаб апелује на опрез

foto D. Pozderović

Podsetimo, u poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 7.076 osoba, njih 120 bilo je pozitivno, dok je nažalost jedna osoba preminula. Prema poslednjim podacima, na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 19 pacijenata.

Što se ostalih gradova tiče, po 7 novozaraženih imaju Vranje, Niš i Kragujevac, zatim sledi Novi Sad sa 4. Prijepolje, Kruševac i Sremska Mitrovica imaju po 3, Merošina i Trstenik po 2, a ostali po jednog ili nijednog zaraženog.

Da je Beogad žarište već nekoliko dana upozoravaju naši epidemiolozi, ali se sada vidi i da je situacija nepovoljna i u Vranju, Nišu i Kragujevcu.

Broj zaraženih u prestonici raste još od prošle nedelje, a prethodni vikend je označen kao prekretnica, zbog čega je kontorla sprovođenja mera pojačana. Ipak, to izgleda nije bilo dovoljno i brojke su nastavile da rastu.

Zato su pre tri dana iz Krizog štaba izdali upozorenje i apel:

- Ovakvi brojevi upozoravaju da je veoma važno da građani Beograda maksimalno poštuju zaštitne mere, posebno kada je reč o nošenju maski u gradskom prevozu, u prodavnicama, tržnim centrima, u svakom zatvorenom prostoru.

Ovo su, dodaju, mere koje su dovele do povoljne epidemiološke situacije koja međutim može lako biti narušena, ukoliko popustimo sa njihovim poštovanjem.

- Upravo zato Krizni štab apeluje na sve građane Beograda da budu odgovorni, da se pridržavaju zaštitnih mera i da vode računa o sebi i drugima, jer svako opuštanje može dovesti do značajnog pogoršavanja epidemiološke situacije - naglasili su.

Što se tiče razloga porasta broja zaraženih i toga da je gotovo polovana svih novooktrivenih u prestonici, oni leže u tome što je gradski prevoz označen kao mesto visokog rizika za širenje virusa, a Beograđani u autobusima maske retko nose. Uz to, u prestonicu je došao veliki broj studenata iz raznih delova Srbije, ali i veliki broj Beograđana se vratilo sa letovanja iz okolnih rizičnih zemlja.

Krizni štab će zasedati i sutra, a prema najavama, osim sagledavanja trenutne epidemiološke situacije, moguće je da će se raspravljati i o zaošrtavanju mera i kazni. Kao jedna od mogućih novih mera jeste i obavezno nošenje maski na otvorenom.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni