POSLE SMRDIBUBA STIGLA NOVA "POŠAST": Rojevi letećih mrava preplavili Beograd, evo da li su opasni

Novosti online

04. 10. 2020. u 13:46

IAKO su se Beograđani ponadali da su se otarasili dosadnih smrdibuba u stanovima, dočekala ih je nova navala insekata.

ПОСЛЕ СМРДИБУБА СТИГЛА НОВА ПОШАСТ: Ројеви летећих мрава преплавили Београд, ево да ли су опасни

Foto: EPA

Reč je o letećim mravima, insektima koji obično lete u rojevima i traže idealno mesto za osnivanje kolonije.

Početkom oktobra mnogi stanovnici glavnog grada, primetili su oblake rojeva letećih mrava. Malo je reći da su postali nova noćna mora Beograđana, ali stručnjaci napominju da nema razloga da se paničite i da ih se plašite.

Leteći mravi ne predstavljaju nikakvu direktnu opasnost za ljude - po pravilu ne ujedaju, a ako napadnu, samo se brane, a njihov ugriz je praktično bezbolan. Obično se pojavljuju iznenada, u kolonijama pa tako znaju da prekriju i ceo zid kuće na kome se zaustave, prenosi Telegraf.

Rojevi letećih mrava, kraljice i mužjaci, izlaze iz mravinjaka svake godine krajem leta, kada je stabilno vreme bez jakog vetra. Takođe, obično se pojavljuju dva do tri dana nakon kiše.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice