DOKTORKA DARIJA O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI I BROJKAMA: Mnogi su izgubili strpljenje, a evo šta je najvažnije

Novosti onlajn

03. 10. 2020. u 08:50

ДОКТОРКА ДАРИЈА О ЕПИДЕМИОЛОШКОЈ СИТУАЦИЈИ И БРОЈКАМА: Многи су изгубили стрпљење, а ево шта је најважније

Foto: Printscreen/RTS

ZAMENICA direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je "Batut" krovna institucija za javno dravlje u zemlji, u koji dolaze svi podaci prikupljeni od strane regionalnih instituta.

- Mi o tome redovno pišemo izveštaje, tako je bilo i prethodnih decenija o zaraznim bolestima. Sada je veće interesovanje za takve aktivnosti kad je u pitanju kovid. Potrebno je vreme za prikupljanje podataka, kada je redovno stanje, oni se objavljuju do sredine godine za prethodnu godinu - napominje epidemiolog i član Kriznog štaba za RTS.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji i brojkama koje pristužu svakodnevno, Kisićeva ukazuje da je najvažnije da li je bilo preminulih u poslednja 24 sata kao i koliki je broj osoba na respiratoru, sa najtežom kliničkom slikom.

Takođe, dodaje, bitno je i kolika je opterećenost zdravstvenih ustanova, broj hospitalizovanih i raspoloživi kapacitet kako bi se reagovalo na vreme.

Ističe da je epidemiološka situacija u Srbiji izuzetno povoljna u poređenju sa drugim zemljama regiona i Evrope.

Navodi da predstoji zimski period kad je sezona i drugih respiratornih infekcija.

- Moramo da učinimo sve da zadržimo ovu povoljnu situaciju. Koliko će se javiti slučajeva, zavisi od nas. Najbolji primer je Kina gde već nekoliko desetina dana nemaju lokalnu transmisiju virusa. Ovaj epidemiološki period je duži nego što se mislilo, mnogi su izgubili strpljenje, ali ne smemo da dozvolimo da se dozvoli zaraza i širenje infekcije - istakla je Darija Kisić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Miki

03.10.2020. 10:11

Meni samo nije jasno zasto se ne uvodi obavezan test za one koji iz okolnih zemalja gde bukti zaraza dolaze u nasu zemlju. Sta cekate!zar vam nije dovoljan broj mrtvih.