ZAŠTITNIK GRAĐANA UTVRDIO: Socijalni radnici mogli da spreče masakr u Leskovcu

I.Mitić

02. 10. 2020. u 20:25

U POSTUPKU koji je pokrenuo povodom ubistva tri osobe i jednog deteta u Leskovcu, u maju ove godine, Zaštitnik građana je saopštio da je utvrdio brojne propuste u radu centara za socijalni rad u Bojniku i Leskovcu i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА УТВРДИО: Социјални радници могли да спрече масакр у Лесковцу

Foto: I.Mitić

U saopštenju ombudsmana se navodi da zaštita korisnika nije ostvarena „u skladu sa propisima i standardima stručnog rada“ zbog čega je zatraženo utvrđivanje odgovornosti nadležnih u pomenutim centrima i ministarstvu.

Zaštitnik građana je od centara u Bojniku i Leskovcu zatražio da, bez odlaganja, preduzmu mere za otklanjanje utvrđenih propusta kako se slične greške ne bi dešavale ubuduće, ali i utvrđivanje lične odgovornosti stručnih radnika i rukovodilaca u tim centrima.

Od nadležnog ministarstva je takođe zatraženo da ispita ličnu odgovornost zaposlenog, jer tri godine nije preduzeo ništa iako je centar u Bojniku zahtevao stručnu pomoć. Zaštitnik građana je utvrdio da nadležni centri za socijalni rad „nisu pokrenuli nijedan postupak u cilju zaštite od nasilja u porodici, niti radi lišenja roditeljskog prava tokom devet godina rada sa porodicom“ u kojoj se dogodila tragedija.

- Prva saznanja o nasilju i zlostavljanju dece u porodici centar u Bojniku dobio je još 2011. godine u prijavi Opšte bolnice u Leskovcu gde je ukazano da su prilikom pregleda konstatovani tragovi fizičkog kažnjavanja jednog deteta. Centar je iste godine sačinio Plan usluga za porodicu i dete, ali sve do 2015. nema tragova o radu organa starateljstva na zaštiti dece kao ni o prijavama porodičnog nasilja – navodi se u saopštenju.

Ovaj centar nije preduzimao mere ni posle saznanja da deca često odlaze od kuće, zbog nasilja koje trpe. Ombudsman nije mogao da utvrdi zbog čega su deca napuštala hraniteljske i vraćala se u biološku porodicu.

POBIO CELU PORODICU

U iznajmljenoj kuću u centru Leskovca, početkom maja ove godine, Miloš Ilić(20), iz bojničkog sela Granica, sekirom je ubio oca Predraga(45), maćehu Danijelu Radojković (43), rođenu sestru Anu(19), koja je bila trudna, i dvanaestogodišnju polusestru. Ovaj masakr preživeo je samo Milošev sedamanestogodišnji brat koji u vreme krvavog pira nije bio kod kuće. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu