KAFIĆI VRATILI KORONU: Reporteri "Novosti" u Trsteniku, nakon odluke da se zbog kovida 19, ponovo proglasi vanredna situacija

S. BABOVIĆ

02. 10. 2020. u 12:00

DAN nakon što je Krizni štab u opštini Trstenik ponovo uveo vanrednu situciju, kafići su poluprazni, manje je prolaznika na ulicama, a u svakom zatvorenom prostoru ljudi nose maske.

КАФИЋИ ВРАТИЛИ КОРОНУ: Репортери Новости у Трстенику, након одлуке да се због ковида 19,  поново прогласи ванредна ситуација

Ulice i kafići gotovo prazni / Foto S. Babović

Vrag je, kažu, odneo šalu, kada je samo dve nedelje nakon ukidanja određenih mera, Štab ponovo poooštrio mere.

Nadležni uveravaju da razloga za paniku nema, i da je odluka o uvođenju vanredne situacije doneta po preporuci Zavoda za javno zdravlje Kruševac i usled činjenice da je od 11 novoobolelih u Rasinskom okrugu, njih 10 upravo iz Trstenika. Dalje širenje kovida 19, dodaju, mora da se saseče u korenu, iako je u Trsteniku, u kom živi više od 40.000 ljudi, od početka epidemije registrovano nešto više od 100 potvrđenih slučajeva.

- Odluku smo doneli da bismo preventivno delovali - kaže Milena Turk, predsednica opštine. - I u periodu kada je odluka bila van snage, primenjivali smo mere koje su propisane na republičkom nivou. Odluku o poooštravanju mera doneli smo kako bi sprečili dalje širenje virusa. Nisam želela da oklevam sa donošenjem odluke, koja nije odraz eskalacije kovida 19, već se ispitivanjem kontakata utvrdilo da je do transmisije virusa došlo, pre svega, u ugostiteljskim objektima.

Zato za vikend kafedžijama slede pooštrene inspekcijske kontrole i češći obilasci Komunalne policije.

Razmešteni kanisteri sa sredstvom za dezinfekciju / Foto S. Babović

Od zgrade Opštine do Doma zdravlja zatičemo pune kanistere natrujum-hipohlorta. Meštani ponovo nose kantice napunjene tečnim dezinfekcionim sredstvom za svoja domaćinstva. U svakoj ambulanti oseća se jak miris sredstava za dezinfekcionu zaštitu.

- Blaga tendencija rasta pozitivnih slučajeva, vidi se samo u poslednjoj nedelji septembra, gde smo od 39 briseva, imali devet pozitivnih nalaza - objašnjava dr Žaklina Ristić, pomoćnica direktora Doma zdravlja. - U prvoj nedelji smo imali tri pozitivna od 14 briseva, u drugoj takođe tri od 17 testiranih, a u trećoj pet pozitivnih nalaza od 18 uzorkovanih.

Radno vreme kovid-ambulante i dalje je od sedam do 19 časova. U sredu je bilo 48 pregleda, ali čak 36 kontrolnih. Nije propisan nijedan rendgenski snimak, čekaju se rezultati 6 PCR testova.

- Zasad imamo samo lakše kliničke slike, ali važno je da sprečimo moguće ukrštanje kovida 19 sa sezonskim gripom - kaže dr Ristić.

Pacijenti u Domu zdravlja uglavnom su stariji, i kažu nam da dolaze radi kontrola. Penzionerka Slavka Ilić, tvrdi da su stariji odgovorniji od mlađih, da ne izlaze često i svuda nose maske.

- Moj muž je, nedavno, pre operacije katarakte bio testiran na virus korona, kako pravila nalažu i bio je negativan, tako da smo i s te strane bili rasterećeni - priča Slavka.

U Dom zdravlja uglavnom dolaze stariji / Foto S. Babović

Trstenički kraj čuven je kao povrtarski.

- Narod kupuje povrće koje jača imunitet - uverava nas Milijana Jovanović iz Beljika. - Možda se narod ponovo malo uplašio da izlazi na ulice, ali vode računa da se hrane kako su navikli, pa dolaze na pijacu. Ovde nudimo "imunitet" sa naših plodnih oranica.

STIGLE VAKCINE ZA SEZONSKI GRIP

KAKO saznajemo, u Trstenik je stiglo 2.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa i vakcinacija će početi od ponedeljka. Lekari apeluju na sugrađane da ne stvaraju gužve, kao i da se zaštite ukoliko su stariji od 65 godina, a naročito ako su hronični bolesnici. Trstenički Dom zdravlja naručio je veću količinu doza, upravo zbog velikog interesovanja pacijenata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)