27.000 GRAĐANA DOBILO PRO BONO SAVET ILI ADVOKATA: Navršilo se godinu dana od primene zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

V.C.S.

01. 10. 2020. u 19:08

VIŠE od 27.000 građana koristilo je pravo na besplatnu pravnu pomoć i besplatnu pravnu podršku u prvoj godini primene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, kažu u Ministarstvu pravde.

27.000 ГРАЂАНА ДОБИЛО ПРО БОНО САВЕТ ИЛИ АДВОКАТА: Навршило се годину дана од примене закона о бесплатној правној помоћи

Depositphotos

Od 1. oktobra 2019. godine, kada je počela primena ovog Zakona, podneto je 3.672 zahteva za besplatnu pravnu pomoć, od čega je odobreno 3.386, što je više od 91 odsto. Većini građana su usluge pružile opštinske službe besplatne pravne pomoći, dok je advokatima upućeno 669 klijenata.

Zakon takođe omogućava i besplatnu pravnu podršku - pružanje pravne informacije, popunjavanje formulara, sastavljanje javnobeležničke isprave i posredovanje u rešavanju sporova. Ovo je iskoristilo 24.355 građana. Besplatan pravni savet dobilo je njih 13.873, opštu pravnu informaciju 8.471, a pomoć u sastavljanju formulara 2.011.

Broj korisnika besplatne pravne podrške znatno je veći, jer veliki broj jedinica lokalne samouprave redovno izveštava da pruža pravne savete i opšte pravne informacije svim građanima - kažu u Ministarstvu pravde.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju korisnici socijalne pomoći i oni koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali, kao i ranjive grupe, kao što su osobe sa invaliditetom, raseljena lica, žrtve nasilja, azilanti, pripadnici LGBT populacije, bez obzira na materijalno stanje.

Za pružanje pro bono pomoći registrovano je 150 od 165 opština i 3.905 advokata (45 odsto od ukupnog broja). O zahtevima građana odlučuju zaposleni u lokalnim samouprava koji su prošli obuku Ministarstva pravde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere