EVO ZAŠTO JE EKSPLODIRAO BOJLER NA ČUKARICI: Električar otkriva šta je izuzetno opasno, potreban je maksimalan oprez

Š. M.

01. 10. 2020. u 12:31

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ЕКСПЛОДИРАО БОЈЛЕР НА ЧУКАРИЦИ: Електричар открива шта је изузетно опасно, потребан је максималан опрез

Foto: M. Anđela

BOJLER koji je jutros eksplodirao u stanu na trećem spratu zgrade u ulici Leposave Vujošević na Belim vodama bio je pregrejan, a temperatura u njemu iznosila je neverovatnih 120 do 130 stepeni, kaže za naš list elektrotehničar i stručnjak u ovoj oblasti Rajko Marinković.

- Uzrok eksplozije je jednostavan - bojler je neprestano grejao, nije imao gde da ispusti pritisak, vodu je pretvorio u vodenu paru temperature od 120 do 130 stepeni i zbog toga nije mogao da izdrži pritisak - prića Marinković.

- Zakazao je sigurnosni i regulacioni termostat, pošto ni jedan ni drugi nisu bili podešeni da zaustave grejanje posle dostizanja određene temperature. Pošto su oni zakazali, sigurnosni ventil trebalo je da oslobodi pritiska kazan bojlera, ali ni to se nije dogodilo. Voda, koja se na temperaturi od preko 100 stepeni pretvara u paru, trebala je da iscuri iz bojlera. On je neprestano grejao, a temperatura je dostigla preko 120 stepeni, dok ne bi trebalo da prelazi 75.

Kako ističe naš sagovornik, moguće da je bojler koji je kupljen pre godinu i po dana imao neku grešku, odnosno nije posedovao sva tri potrebna elementa. Takođe, ukoliko je montiran kao fabrički donešen, bojler je zasigurno imao neki neispravan element.

- Nadzorni organ će utvrditi šta se tačno dogodilo, ali ukoliko su vlasnici stana imali garanciju koja je još uvek važeća, prodavac spornog bojlera moraće da nadoknadi štetu koju je on izazvao - tvrdi elektrotehničar.

- Bojleru treba oko sat vremena da dostigne temperaturu od 80 stepeni, a svega još pola sata da dođe do 130 stepeni. Retko se dešava da bojler ovako eksplodira i napravi veliku štetu, pošto je većinom sve unapred podešeno. Naravno maksimalan oprez i stalna kontrola moraju postojati, kako ne bi došlo do slične situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Ostoja

01.10.2020. 13:45

Морала су да цркну оба термостата, да не виде на термометру да је температура у црвеном и да не ради повратни вентил... Ово треће се скоро никад не дешава осим код нестручне уградње... Коментар газде да у бојлеру није било воде је још чуднији, шта би онда експлодирало? Да би се испразнио бојлер мора да се затвори довод и да се ручно откачи црево, ако неко укључује бојлер након што га је намерно испразнио то је још луђе...

dragan963

01.10.2020. 14:20

Svojevremeno sam video šta se desilo sa stanom u kojem je bojler eksplodira. Ništa od ovog sr ne uklapa u to. Prema izjavi gazde u bojleru nije bilo vode?? I bio je isključen!!! Čudno je što je izbio požar??? Čime je bio napunjen??? Benzinom!

Grunf

01.10.2020. 15:06

Zivim u inostranstvu i ovdje se bojler NIKAD ne gasi i nikada nisam cuo za ikakvu havariju ili bilo sta slicno... Najgore sto moze da se desi je da procuri od hrdje...

Bojan

02.10.2020. 08:58

Nestrucna ugradnja. Pre par god je dosao navodni majstor da servisira bojler koji je u garanciji. Uredno je gospodin povezao direktno fazu na grejac a nulu preko termostata. Bojler je grejao neprestano. Srecom nov i sto je zena primetila na vreme. Isto bi se desilo.

Raso

02.10.2020. 14:54

Ako je bojler povezan sa brinox gibljivim crevima, trebalo bi da prsne to crevo koje izvodi toplu vodu iz bojlera, ako ni jedan od termostata nije odreagovao.