VUČIĆ: Uradićemo reviziju za svaku smrt tokom kovida

Tanjug

01. 10. 2020. u 10:24

ВУЧИЋ: Урадићемо ревизију за сваку смрт током ковида

Foto: Tanjug

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija u narednom periodu uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt od početka korona epidemije u našoj zemlji, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema.

Vučić je kazao da je država od početka sve podatke prikazivala transparentno i uveren je da neće biti nekih većih razlika u odnosu na onu brojku iz sistema.

-Mi ćemo reviziju uraditi na najpošteniji način, verujem u stručnost naših ljudi, mi ništa nikada nismo krili i sve što smo radili, radili smo transparentno-rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara o izjavi epidemiologa Predraga Kona da je od marta do juna bilo više preminulih nego što je sistem pokazao.

Vučić kaže da Kona nije tako razumeo, već da je govorio o opštoj stopi mortaliteta.

Ističe da revizija smrti nije u našoj zemlji rađena decenijama, čak ni 2011. godine za vreme ptičjeg gripa.

Vučić kaže da se trenutno, na primer, "revizijom smrti" u Evropi bave Španci, zbog čega im se broj preminulih od kovida povećava.

Kazao je i da Srbija najviše testirala u regionu i izneo podatak da je Srbija na 100.000 stanovniak testirala 16.297 stanovnika, Rumunija 12.256, zatim Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, Bugarska Mađarska, BiH, Albanija.

-Testirali smo ubedljivo najviše, ne samo na Zapadnom Balkanu, veći i od naših istočnih i severnih i južnih suseda-rekao je Vučić i dodao da je Srbija imala i manji broj preminulih proporcionalno broju stanovnika u odnosu na druge zemlje.

Predsednik je istakao da je ponosan na rad lekara i državu kako su se izborili sa virusom korona i poručio da je najlakše napadai ljude koji se bore i rade.

-Kao država smo uradili ogroman posao, pre svega lekari, među njima i Kon, koji je bio česta meta napada. Ja kao predsednik države nisam bio na čelu Kriznog štaba, ali sam imao česte kontakte sa svima njima i podržavao sam i Nestorovića da iznosi svoje drugačije stavove-rekao je Vučić.

Dodao je da je svako od lekara imao pravo da kaže šta misli, i da niko od rukovodstva države nije govorio lekarima šta da kažu.

-Zamislite da kažem Pelemišu: ''Je l možete da kažete ovu jednu ili drugu rečenicu?''. To je nemoguće. To su ljudi od integriteta, a napadani su u medijima najgorim mogućim rečnikom, samo zato što su govorili da je država uradila dobar posao-naveo je Vučić.

On je naveo i da je Goran Stevanović uradio odličan posao, i da je to doktor kojeg "zove ceo grad" da pregleda nekog ili proveri stanje nekog pacijenta.

Posebno ističe da podatke ne treba vezivati za lekare, jer je njihov posao bio da leče i spasavaju ljude.

-Govorte o političarima šta hoćete, naše je da demantujemo, ali nemojte da govorite da su lekari, koji su se herojski borili protiv korone, nešto krili-poručio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (41)

Boris

01.10.2020. 11:16

Revizija je svakako neophodna ali mislim da svakako razlika nebi smela da bude drastična i svakako da reči dr. Kona o ,,skoku preminulih,, nisu dobro interpretirane pogotovo u delu gde je govorio o uzrocima smrti

Predrag

01.10.2020. 11:16

Država nikad nije obmanjivala gradjane po pitanju broja umrlih od korone, a ako je bilo nekih propusta gde je uzrok ljudski faktor, biće odgovornosti.

Veljko

01.10.2020. 12:40

Medicinska struka ima svoje protokole kako se sve radi. Tako je Naknadne revizije izveštaja nisu retkost, spadaju u jedan od protokola. Važno je da struka ima prave podatke koji će joj u budućnosti koristiti.

Miroslav Stamenković

01.10.2020. 13:26

Sve što treba izaći se na videlo i prava slika svega. Niko nikad nije ništa krio verujem svojoj državi i svom predsedniku i svemu ovom što radi.

Filip

01.10.2020. 20:53

Država je davala pouzdane podatke o broju preminulih, ali ipak treba obaviti reviziju koja će pokazati svim kritičarima da se Srbija odlično borila sa koronom.

Dragan

02.10.2020. 02:19

Što se mene tiče revizija ne treba jer kada sagledam stanje u Srbiji po pitanju kovida je među najboljim u Evropi i ponosan sam na naše zdravstvo a vi pričajte i pišite šta god Vam volja ali ja Vam ne verujem. Ako sagledam situaciju u svetu i EU i kod nas u Srbiji Ja verujem državi i lekarima koji su se požrtvovano borili sa pandemijom i pokazali su stručnost a i zavidne rezultate a Vi kako hoćete,Vaša volja.

Željko

02.10.2020. 05:13

Posle revizije znaće se stvarno stanje stvari, sve drugo je čisto nagađanje. Dr Kon kao iskusan lekar nije smeo sebi da se bavi rekla-kazala.

Kalina

02.10.2020. 07:58

Srbija je objavljivala tacne podatke u vezi korone, tacan broj zrtvi, novoobolelih, izlecenih, broja pacijenata na respiratorima..Tako da su sve iznosili tacno i korektno.