POČELA ISPORUKA PO DOMOVIMA ZDRAVLJA: Evo kada ćete moći da primite vakcinu protiv gripa

Tanjug

29. 09. 2020. u 13:00

ПОЧЕЛА ИСПОРУКА ПО ДОМОВИМА ЗДРАВЉА: Ево када ћете моћи да примите вакцину против грипа

KP.RU

IMUNIZACIJA građana Srbije vakcinom protiv sezonskog gripa počeće, kako je i planirano, 1. oktobra, a ove godine je obezbeđen rekordan broj vakcina, odnosno više od 500.000 doza, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji stabilna i da odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu.

"Upravo iz tog razloga, a u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje se imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra. Od posebne je važnosti da se vakcinišu hronično obolele osobe kao i osobe sa udruženim bolestima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja je u skladu sa globalnom pandemijom korona virusa kao i povećanim interesovanjem građana, ove godine obezbedilo rekordan broj doza vakcina protiv gripa, više od 500.000 doza.

Vakcine protiv gripa će za sve građane biti besplatne, a trenutno se vrši njihova distribucija zdravstvenim ustanovama, kako bi građanima u svim domovima zdravlja bile dostupne već od 1. oktobra.

Pored toga, ove nedelje počinje i distribucija vakcine protiv pneumokoka ustanovama za smeštaj odraslih i starih lica.

Navedena vakcina je prema svim dosadašnjim istraživanjima imala izuzetno pozitivan uticaj u pogledu borbe protiv korona virusa, stoga se preporučuje imunizacija starijim licima, a biće dosputna i svim drugim građanima koji žele da se i na ovaj način zaštite od uzročnika bolesti protiv kojih su vakcine obezbeđene, a koje mogu da se pojave u narednom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)