RUŽNE REČI O EPISKOPU I OPTUŽBE BEZ ARGUMENATA: Reakcija iz Eparhije bačke na tv nastup advokata Bože Prelevića

V.N.

29. 09. 2020. u 12:50

JEDINA veza između studenta Marka Žarkova i Episkopa bačkog dr Irineja jeste blagoslov za upis na Pravoslavni bogoslovski fakultet koji je dobio 2013. godine – navodi se u saopštenju Eparhije bačke

РУЖНЕ РЕЧИ О ЕПИСКОПУ И ОПТУЖБЕ БЕЗ АРГУМЕНАТА: Реакција из Епархије бачке на тв наступ адвоката Боже Прелевића

Foto N. Fifić

Kancelarija Njegovog preosveštenstva Episkopa bačkog g. Irineja, u saopštenju dostavljenom „Novostima,“ reagovala je na, kako naglašavaju, niz kleveta koje je advokat Božo Prelević izrekao na račun Episkopa bačkog g. Irineja a u vezi sa  aktuelnim optužbama za otmicu studenta Marka Žarkova.

Reakciju Kancelarije Eparhije prenosimo u celini :

ADVOKAT Božo Prelević je, gostujući u emisiji Pregled dana u produkciji Newsmax Adria, emitovanoj na televiziji Nova S, 21. septembra 2020. godine, izrekao niz kleveta na račun Episkopa bačkog g. Irineja.

G. Prelević je iz samo njemu znanih razloga i bez ikakve argumentacije, potpuno paušalno i zlonamerno, doveo u vezu Episkopa bačkog g. Irineja sa aktuelnim optužbama za otmicu studenta Marka Žarkova protiv Episkopa remezijanskog g. Stefana. Istina je da se Marko Žarkov ovim povodom nikada nije službeno obratio Episkopu bačkom niti Eparhiji bačkoj.

Jedina veza između studenta Marka Žarkova i Episkopa bačkog jeste blagoslov za upis na Pravoslavni bogoslovski fakultet koji je imenovani, kao kandidat sa teritorije Eparhije bačke, dobio 2013. godine, kao i blagoslov za upis na Akademiju za umetnost i konservaciju Srpske Pravoslavne Crkve koji je tražio jer je shvatio da nije “kadar da nastavi započete studije“ i izrazio želju da se prebaci na Akademiju, kako je naveo u svojoj molbi od 17. avgusta 2016. godine.

Koliko je Episkop bački bio nezainteresovan za studenta Žarkova, pokazuje i činjenica da mu je dva puta dao blagoslov za upis na visoke škole Srpske Pravoslavne Crkve i da ga je stipendirao sve dok je ispunjavao uslove za stipendiju. Advokat Prelević u službi svoje istine ovo, razume se, prećutkuje.

Zbog toga je očigledno da pominjanje Episkopa bačkog g. dr Irineja od strane g. Prelevića nije u službi pravne pomoći njegovom klijentu nego isključivo u cilju bezočnih klevetničkih napada na episkopa Irineja koji svojim životom i časnom službom u Crkvi svedoči istinu. Kome smeta istina i kome smeta njen nepokolebivi svedok nije teško razabrati ako se uzme u obzir činjenica na kojem mediju je organizovano gostovanje navedenog advokata i ako se snimak pregleda od početka do kraja.

Potpuno je jasno i u čijem interesu je advokat Prelević svoj otrov izlio baš na episkopa Irineja. Jasni su i razlozi i interesi zbog kojih je prepošteni Prelević, u svom poznatom stilu još iz vremena nekih drugih istraga u kojima je on vodio glavnu reč, a istina ostala u mraku, prigrabio sebi pravo da “ekspertski” komentariše odnose unutar Srpske Crkve i da ocenjuje rad Njegove Svetosti Patrijarha, Svetog Arhijerejskog Sinoda i episkopata Srpske Crkve uopšte.

Koristiti ovu optužbu studenta kao paravan za medijsku hajku protiv Srpske Pravoslavne Crkve i njenog Patrijarha i Svetog Sinoda i, konačno, protiv episkopa Irineja, više je nego nemoralno i ne može se nazvati objektivnim novinarstvom ili advokatskim zastupanjem interesa klijenta. Na delu je klasična zloupotreba i medija i čitavog slučaja koji je u nadležnosti Njegove Svetosti Patrijarha srpkog g. Irineja i nema nikakvih dodirnih tačaka sa Episkopom bačkim dr Irinejem.

Iako je Preleviću to dobro znano, on svesno obmanjuje javnost i dovodi gledaoce u zabludu i, bez ikakve zadrške i makar prividne pristojnosti, episkopa Irineja naziva pogrdnim imenima i neargumentovano, tabloidno mu pripisuje razna nepočinstva. Da plasirana neistina bude uverljivija, pobrinula se voditeljka emisije koja se nije ogradila od izrečenih neistina, kleveta i uvreda, na šta je zakon o javnom informisanju obavezuje.

Da li je Prelević govorio istinu o episkopu Irineju ili je prelestio ili svesno obmanjivao javnost, brzo će se pokazati. Isto tako se nadamo da će i slučaj imenovanog studenta biti što pre razrešen, a svako kome se krivica dokaže biti priveden k poznaniju prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)