OSVETLjENjE U BOJAMA SRPSKE TROBOJKE: Ministar Zoran Đorđević najavio sređivanje spomen kosturnice na Vidu

J. Ž. S.

28. 09. 2020. u 15:35

ОСВЕТЉЕЊЕ У БОЈАМА СРПСКЕ ТРОБОЈКЕ: Министар Зоран Ђорђевић најавио сређивање спомен костурнице на Виду

Foto: Ministarstvo RZBS

SPOMEN - kosturnica na ostrvu Vido će biti kompletno dovršena u skladu sa originalnim projektom, uređena i osvetljena, a imaće i stalnu izložbu o stradanju srpske vojske tokom i posle Albanske golgote i stravičnog umiranja na Krfu i Vidu u Prvom svetskom ratu.

Mauzolej će biti i kompletno dovršen postavljanjem bronzanih statua srpskih vojnika na ulazu, prema originalnom projektu arhitekte Nikolaja Krasnova iz 1938. godine, najavio je Zoran đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prema njegovim rečima, fasada mauzoleja će biti kompletno očišćena i sređena, a urediće se i obnoviti prilazne staze. Spomen - kosturnica, Mornarički krst pored nje i kompletan prilaz biće osvetljeni najkvalitetnijom rasvetom, koja će se kompjuterski podešavati. Osvetljenje će biti bele boje svakodnevno, dok će biti u bojama srpske trobojke kada su naši državni praznici.

- Kada državna delegacija Srbije bude dolazila na Vido da oda počast našim junacima, osvetljenje će biti crveno kao simbol krvi koju su naši vojnici prolili u Prvom svetskom ratu za Srbiju - rekao je Đorđević.

Kako je ministar naveo, izrada i postavljanje statua i uređenje mauzoleja i prostora oko njega trebalo je da bude ove godine, ali su pandemija korona virusa i zatvaranje granica to odložili za početak sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)