ANKETA Platne kartice i internet plaćanje - koliko ih koristite i znate li dovoljno o bezbednosti?

Promo

28. 09. 2020. u 14:18

GOTOVO polovina potrošača širom sveta trenutno kupuje putem interneta kad god je to moguće. Čak i ako ili kada vakcina postane dostupna, e-trgovina će nastaviti svoju putanju rasta do 2021. godine i kasnije.

АНКЕТА Платне картице и интернет плаћање - колико их користите и знате ли довољно о безбедности?

Foto: Promo

Značaj onlajn kupovine naročito dolazi do izražaja u izazovnim vremenima, kakav je period od početka pandemije virusa korona, kada je preporučljivo daljinski obavljati sve nabavke koje je moguće realizovati na taj način.

U ovom trenutku, povoljna okolnost je u tome što praktično ne postoji vrsta robe koju nije moguće platiti putem interneta. Pored usluga koji se tradicionalno plaćaju onlajn: knjiga, tehničke robe, obuće, odeće, avio-karata, ulaznica za različite događaje, igračaka, kozmetike, i ostalog, sve je veći broj radnji koji otvaraju svoje e-shopove i obezbeđuju dostavu proizvoda na kućnu adresu.

Potrošači u Srbiji su se brzo prilagodili ovim promenama i mogućnostima, ali pitanje je koliko su upoznati sa odgovornim praksama korišćenja digitalnih kanala pri plaćanju. Krađa podataka jedan je od najvećih rizika sa kojima će se potrošači dugoročno suočavati, o čemu svedoči i podatak Svetskog ekonomskog foruma između marta i aprila 2020. godine da je zabeležen porast broja pokušaja zloupotreba na svetskom nivou.

Adekvatna informisanost potrošača o tome kako sebe mogu da zaštite u procesu digitalnih plaćanja zato je od izuzetnog značaja.

Tim povodom vam predstavljamo kratak kviz na temu bezbednosti, i pozivamo vas da učestvujete i pomognete u istraživanju u vezi sa ovim važnim pitanjem.

Kakva vrsta plaćanja je najbezbednija po vašem mišljenju, da li smatrate da je PIN kod dokaz sigurnosti, šta ćete učiniti ako vam neko zatraži PIN ili lozniku za plaćanje, koji su postupci u slučaju da je vaš račun ili nalog hakovan, samo su neka od postavljenih pitanja...

 

Pravi trend u Srbiji! Odgovorite na kratku anketu i saznajte koliko znate o plaćanju preko interneta i beskontaktnim karticama 👇

Posted by Večernje novosti on Ponedeljak, 28. septembar 2020.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)