ZAVRŠENO ZASEDANJE KRIZNOG ŠTABA: Darija Kisić Tepavčević o epidemiološkoj situaciji, produženo radno vreme kafića (VIDEO)

Novosti online

28. 09. 2020. u 09:30

ZAVRŠENO je zasedanje Kriznog štaba, i doktorka Darija Kisić-Tepavčević je izjavila da je naša epidemiološka situacija izuzetno stabilna.

ЗАВРШЕНО ЗАСЕДАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Дарија Кисић Тепавчевић о епидемиолошкој ситуацији, продужено радно време кафића (ВИДЕО)

Foto: Tanjug

- U poređenju sa mnogim drugim zemljama mi smo odlični, ako izuzmemo Vatikan i Grenland mi smo zemlja sa najnižim brojem novoobolelih u protekloj nedelji.

Ipak, dr Kisić Tepavčević je rekla da nema mesta opuštanju, kao i da nam je iskustvo drugih zemalja pokazalo da situacija može lako da se pogorša.

- Doneli smo preporuku da se rad kafića i restorana produži do 23 časa - rekla je dr Kisić Tepavčević, ali i istakla da je potrebno paziti i poštovati propisane mere.

Takođe je rekla da od sada ograničenje broja ljudi u zatvorenom prostoru zavisi od kvadrature te prostorije, tačnije da mora da se održava rastojanje od 1.5 metra između ljudi.

Dr Kisić Tepavčević je istakla da je situacija u školama izuzetno povoljna, i da smo za ove 4 nedelje imali samo jedan slučaj lokalne transmisije. 

- Jako je značajno da sada počinje i nastava studentima, tako da apelujemo i na akademsku zajednicu i studente da se ponašaju odgovorno i savesno, tako da ovaj virus ne nađe svog domaćina, rezervoara. Dobar nam je primer Kina, u kojoj 40 dana nema slučajeva lokalne transmisije. To nam je apsolutni primer da može ako se ponašamo odgovorno i savesno.

Ona je istakla da još uvek neće biti dozvoljeno prisustvo masovnim manifestacijama, kao što su utakmice i sajmovi, i istakla je da svi moramo biti odgovorni.

- Što se tiče manifestacija, one neće biti dozvoljene, jer je uložen veliki trud da se dođe do ovako povolje epidemiološke situacije, pa bi samim tim dozvola održavanja manifestacija samo pogoršala trenutnu situaciju - rekla je na kraju obraćanja dr Darija Kisić Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)