ĐORĐEVIĆ: Nadzor nad radom Centra za socijalni rad u Zaječaru

Tanjug

27. 09. 2020. u 15:21

MINISTAR za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je da se izvrši hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Zaječaru u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N.S. i njenoj porodici.

ЂОРЂЕВИЋ: Надзор над радом Центра за социјални рад у Зајечару

Tanjug

Đorđević je to naložio povodom, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, neistinitih i netačnih objava na društvenoj mreži Fejsbuk, objavljenih 24. septembra, i drugih objava narednih dana o navodnoj otmici i prodaji maloletne N.S. iz Zaječara.

Ističe se da je Đorđević, u skladu sa svojim ovlašćenjima, naložio da se izvrši hitan nadzor u cilju zaštite najboljeg interesa deteta, utvrđivanja činjeničnog stanja i sprečavanja daljih neprimerenih radnji, komentara i iznošenja neproverenih i netačnih tvrdnji.

Kako se navodi, nadležni su u obavezi da bez odlaganja, izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima.

Podseća se da je, prema Porodičnom zakonu, javnost isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa i dodaje da se iz tog razloga ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici.

"Iznošenjem neproverenih i neosnovanih tvrdnji ugrožava se ličnost maloletnog deteta, njegov najbolji interes, ugrožava se proces zaštite maloletnog deteta, zdravlje i bezbednost. Javnim iznošenjem podataka i upućivanjem na fotografije deteta ugrožava se i privatnost deteta i to predstavlja kršenje zakonskih propisa i obaveze o čuvanju tajnosti podataka o deci koja su u postupku zaštite", navodi se u saopštenju.

Napominje se da se na osnovu odluke suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica kao i oduzimanja roditeljskog prava, u skladu sa propisima, te da Ministarstvo za rad ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka.

Dodaje se da to ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi i rešava o predmetu u drugostepenom postupku, kao i da vrši kontrolu nad radom centara za socijalni rad.

"Neistinite tvrdnje, iznošenje neproverenih činjenica i neosnovanih optužbi na račun radnika Centra za socijalni rad ''Zaječar'' u Zaječaru ugrožavaju kredibilitet zaposlenih u centrima za socijalni rad, kako profesionalni tako i lični, bezbednost zaposlenih u tom centru, stvara se atmosfera ''linča'', izaziva panika i uznemirenje javnosti", piše u saopštenju.

U cilju zaštite najboljeg interesa deteta, ali i zaposlenih u sistemu socijalne zaštite resorno ministarstvo apeluje na javnost da se suzdrže od daljih neprimerenih komentara i iznošenja neproverenih informacija.

Bezbednost deteta i obezbeđivanje svih uslova za zdravo, srećno odrastanje i bezbrižno detinjstvo je prioritet rada resora kojim rukovodi ministar Đorđević, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni