DODELA NAGRADA ZA BEZBEDNOST NA RADU: Dodeljene povelje zaslužnim preduzećima i pojedincima

Novosti online

26. 09. 2020. u 12:57

- PRAVO na bezbedne i zdrave uslove na radu je osnovno pravo koje nikome ne sme da bude uskraćeno - poručio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević na svečanoj dodeli nacionalnih priznanja za bezbednost i zdravlje na radu za 2019. godinu, koje je organizovano juče u Starom dvoru.

ДОДЕЛА НАГРАДА ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА РАДУ: Додељене повеље заслужним предузећима и појединцима

Foto: Novosti

Prema ministrovim rečima, bezbednost i zdravlje na radu zahteva veliku posvećenost i rad jer nekada mali i naizgled beznačajni propusti mogu dovesti do tragičnih posledica - do gubitka života.

- Svaki izgubljeni život je nedoknadivi gubitak za porodicu, za poslodavca i za naše društvo. Poslodavci moraju prihvatiti svoju odgovornost za uspostavljanje i primenu dobrih standarda bezbednosti i zdravlja na radu, jer primena ovih standarda nije teret, suvišan trošak, nepotrebna procedura, već sastavni deo uspešnog poslovanja - rekao je Đorđević.

- Republika Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, posvećena je unapređenju položaja zaposlenih i čini sve da se obezbede nova radna mesta, smanji stopa nezaposlenosti i unapredi položaj zaposlenih. Naš cilj je da Republika Srbija bude, bezbedno i zdravo i produktivno mesto za rad za sve zaposlene - podvukao je ministar.

Prema Đorđevićevoj oceni dobra i redovna komunikacija na svim nivoima je od ključnog značaja postizanje poboljšanja u bezbednosti i zdravlju na radu.

- Koristim ovu priliku da još jednom ukažem na neophodnost primene svih propisanih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba kako bi poslodavci zaštili svoje zaposlene od zaraze izazvane virusom kovid-19.

- Vlada Republike Srbije pruža punu podršku naporima poslodavaca da se politika bezbednosti i zdralja na radu dosledno primenjuje i nije joj prioritet da se zbog propusta konstatovanim inspekcijskim nadzorom kažnjavaju poslodavci već briga o zaposlenima i borba za bezbedan i zdrav rad bude njihov proritet rada. Ministarstvo uvažava pojedince i poslodavce koji sprovode dobre standarde bezbednosti i zdravlja na radu i zato im dodeljuje nacionalna priznanja koja dobijaju samo najbolji.Čestitam svim dobitnicima nacionalnih priznanja - zaključio je ministar Zoran Đorđević.

Nacionalna priznanja su dodeljena:

 • Pravnim licima /preduzetnicima koji imaju više od 250 zaposlenih -Povelja "28.april"
 • Pravnim licima /preduzetnicima koji imaju manje od 250 zaposlenih - Povelja "28.april";
 • Fizičkim licima ,organizacijama i udruženjima za postignute rezultate i zasluge u promociji bezbednosti i zdravlja na radu -Plaketa "28.april";
 • Licima za bezbednost i zdravlje na radu ,predstavnicima za bezbednost i zdravlje na radu, odborima za bezbednost i zdravlje na radu, organizacijama i udruženjima koja svojim radom doprinose podizanju svesti kod zaposlenih o značaju bezbednosti i zdravlja na radu - Pohvalnica "28.april".
 • Dobitnici nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2019. godinu, prema kategorijama su:

  Povelja "28 april",u kategoriji lica koji imaju više od 250 zaposlenih :

  1.  mesto preduzeće za proizvodnju gumarskih i hemijskih proizvoda Trajal korporacija AD - Kruševac ;

  2. mesto Akcionarsko društvo metalna industrija  Alfa - Plam , Vranje  ;

  3. mesto CRH (Srbija ),D.O.O.  ,Popovac .


  Povelja "28.april" u kategoriji pravnih lica koji imaju manje od 250 zaposlenih :

  1. mesto ravnopravno dele INTEGRATED MICRO-ELECTRONICS DOO Niš i preduzeće za proizvodnju i promet vode VLASINKA DOO Beograd (Zemun );

  2. mesto GREINER PACKAGING D.O.O. ,Odžaci ;

  3. mesto Hotel "ŠERATON ",Novi Sad .


  Plaketa "28.april " 

  - Jugoslav Nedeljković, načelnik Odeljenja inspekcije rada Kruševac - inspektor rada

  - Danilo Nedeljković, načelnik Odeljenja inspekcije rada Šabac - inspektor  rada

  - Dragoslav Tomović ,predsednik Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije ,Kragujevac

  - prof.dr Božo Nikolić (posthumno ), predlagač je  bilo -"Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište "i njihov predsednik Udruženja Petar Stanić .

  Priznanje primila ćerka

  Prof.dr Božo Nikolić je bio doktor tehničkih nauka, koji je najveći deo svog profesionalnog angažmana proveo na visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu

  Nakon odlaska u penziju bio je aktivan u Međunarodnom institutu za primenjeno upravljanje znanjem na čijem čelu je bio zadužen za organizaciju brojnih stručnih skupova.
  Na žalost,preminuo je u 71.godini života,ali njegova dela i dostignuća u ovoj oblasti pamtićemo večno. Priznanje je primila ,njegova ćerka Jelena Dragić.

  Pohvalnica "28.april"

  - Jovica Despotović ,lice za bezbednost i zdravlje na radu ,GP "Napred "AD,Beograd.
  Napomena: Nacionalna priznanja uručili su ispred -"Uprave za bezbednost i zdravlje na radu " ,v.d. direktorka Marina Furtula i  ispred -"Inspektorata za rad ",v.d.direktor Stevan Đurović.

  Jelena Dragić prima nagradu u ime svog oca/Foto: Novosti

  Jedini gost na ovoj svečanoj ceremoniji je bio dvostruki laureat po nacionalnim priznanjima, Petar Stanić, zaposlen u JKSP "Ekos ", Žitište, na poslovima lica za bezbednost i zdravlje na radu i referenta zaštite od požara, predstavljao je takođe svoju malu i skromnu opštinu Žitište, i svoje uspešno "Udruženje za bezbednost i zdravlje na radu opštine Žitište".

  Na samom kraju dodele nacionalnih priznanja ministar Zoran Đorđević je ovom prilikom najavio potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu između resora kojim rukovodi i Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu Ruske Federacije.

  Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

  Komentari (0)