STIŽU IZ HOLANDIJE, BIĆE IH I SA TORLAKA: Evo kada ćemo dobiti prve doze vakcina protiv gripa

Tanjug

25. 09. 2020. u 11:36

СТИЖУ ИЗ ХОЛАНДИЈЕ, БИЋЕ ИХ И СА ТОРЛАКА: Ево када ћемо добити прве дозе вакцина против грипа

Foto: Privatna arhiva

DIREKTORKA RFZO Sanja Radojević Škodrić izjavila je danas da prve doze vakcina protiv gripa stižu u Srbiju 1. oktobra.

Preostale količine stići će tokom tog meseca.

Škodrić je na TV Prva rekla da će količine vakcina protiv gripa biti dovoljne za sve koji budu želeli da se vakcinišu, a na građanima je, kaže, da se prijave.

"Juče je krenuo kamion iz Holandije sa prvim dozama za koje smo sklopili ugovor. Reč je o 344.000 doza vakcina, a ostale doze će stići, pa će ih biti dovoljno za sve kategorije - i za one koje podležu obaveznoj imunizaciji i za one koji budu želeli da se vakcinišu", rekla je Škodrić.

Ona je navela da u ovom trenutku ima dovoljno medicinske opreme za borbu protiv kovida - 19 i dodala da se Srbija spremila u tom smislu i za jesen.

"Sve vreme od marta, od samog početka smo se trudili da imamo dovoljne količine zaliha. Sada nije isto stanje kao u martu i aprilu, kada je bio problem, ne samo za Srbiju, već za ceo svet da se lako dođe do opreme", rekla je Škodrić.

Prema njenim rečima, u centralnom magacinu se nalazi preko 1.000 respiratora, ali i drugi aparati i sav potrošni materijal koji je potreban za jedinice intenzivne nege, kao i sva zaštitna oprema.

"Imamo takođe centralni magacin i za lekove za kovid-19", poručila je Škodrić.

Škodrić je kazala da postoji Radna grupa koja se bavi pitanjem vakcine protiv kovida-19.

"Vakcina koja bude prva bezbedna i registrovana od strane Agencije za lekove će biti odmah prisutna u Srbiji i bićemo među prvim zemaljama kojima će biti dostupna", rekla je direktorka RFZO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Miro

25.09.2020. 12:01

Moja majka se u svojoj 66. godini vakcinisala vakcinom protiv gripa prvi put u svom životu i jedva preživela.Kaže da nikada više neće to sebi uraditi... Ne znam ljudi, pazite se sa tim vakcinama.

Billy

25.09.2020. 12:04

Ne mogu da poverujem da vakcina stize iz Holandije. Pa Holandija je zadnja zemlja u svetu kojoj tereba verovati. Srbija i Srbi su najomrazenii u Holandiji. "Divan im je plan", dobro zaraditi i unistiti naciju! Zar je moguce da ste tako naivni. Pa Holandjani se najeze kad se spomene Srbija i sve srpsko. Verujte mi jer su oni nacija za koju se moze reci, "Ko ih nezna, skupo bi ih platio"!

Mia

26.09.2020. 02:45

@Peka - Holandija, Engleska i Nemacka su poslednje zemlje od kojih bi uzela leka i da ga za dzabe daju. Srbi pamet u glavu, znate sta treba ciniti. Jedino verujem ruskom leku.