MIRSAD ĐERLEK: Nismo mirni dok se ne pronađe vakcina

Tanjug

25. 09. 2020. u 09:44

МИРСАД ЂЕРЛЕК: Нисмо мирни док се не пронађе вакцина

Foto: Novosti arhiva

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da ne možemo biti sigurni da smo završili sa koronom dok se ne pronađe vakcina, kao i da je jedini metod da se spreči širenje virusa pridržavanje mera.

On je rekao za tv Pink da širenje treba usporiti, kao i da se korišćenje krvne plazme pokazalo kao uspešan način za lečenje pacijenata.

- Uvek se pripremamo za najgori scenario, ne smemo dozvoliti da nam se zdravstveni sistem toliko optereti da bude na ivici pucanja. Ovo je najozbiljnija epidemija u poslednjih 100 godina, nema opuštanja iako je zatišje, jer korona može biti nepredvidljiva - rekao je Đerlek.

Govoreći o meri nadzora za one koji dolaze iz inostranstva, Đerlek je rekao da će ona ostati i tokom predstojećih praznika - slava, Nove Godine, Božića i upozorio da se sa hladnijim vremenom usmeravamo na zatvorene prostore koji su, kaže, najopasnija mesta za širenje virusa.

- Ne kažem da ne treba da proslavljamo, ali i mala greška može da nas vrati u ozbiljno stanje. Proslave treba da nastavimo, ali u manjem broju. Zaboravite na slave i svadbe u obimu kakav je bio - rekao je on.

Kako je dodao, mere nisu donete da bi se neko kažnjavao.

- Ali, ako neko bude toliko drzak da ih se ne pridržava biće kažnjen jer urušava ceo sistem i zaraziće nekog ko je mnogo bitan u porodici - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)