MAGLA U GLAVI, OŽILJCI NA PLUĆIMA I UMOR: Najnovija istraživanja pokazala - korona ostavlja strašne posledice, naročito mladima!

Novosti onlajn

23. 09. 2020. u 23:34

UMOR, smušenost, ožiljci na plućima, opadanje kose posledice su koje mogu da traju duže vreme nakon kovida-19. Za većinu obolelih od kovida najgora stvar jeste ta što mesecima posle bolesti imaju, kako tvrde "maglu u glavi", što je termin koji naučnici ne razumeju baš sasvim.

МАГЛА У ГЛАВИ, ОЖИЉЦИ НА ПЛУЋИМА И УМОР: Најновија истраживања показала - корона оставља страшне последице, нарочито младима!

Foto AP

Ovo, između ostalih, otkrivaju australijski pacijenti koji su imali tu bolest, pri čemu je uglavnom reč o mladim osobama koje su ranije bile zdrave i u formi. S tim u vezi, australijski lekari upozoravaju na moguće dugotrajan zdravstveni problem.

Naučnici Bolnice "Sveti Vinsent" u Sidneju analizirali su više od 100 pacijenata koji su izlečeni od kovida-19 i ustanovili da se mnogi suočavaju s dugotrajnim posledicama.

"Pet meseci posle bilo mi je gore od bolesti"

Mlada šampionka ultramaratona Džanin Kopi (37) dobila je blag oblik bolesti pre pet i po meseci i nije ležala u bolnici, ali se još ne oseća dobro. Ne može da trči maraton i kaže da joj je tih pet i po meseci posle bolesti bilo gore nego sama bolest.

Uspešna saradnica jedne od najvećih kompanija za upravljanje investicijama "Blek rok", kaže da joj se "muti u glavi" tako da kada pogleda na sat, vidi brojeve i kazaljke, ali ne može da učini mentalni napor da utvrdi koliko je sati.

Džanin Kopi je zadržavala suze dok je govorila o očaju što je za skoro šest meseci povratila samo 60 odsto ranijeg zdravlja, i to samo u boljim danima.

- Teško mi je da govorim o tome. To je nešto duboko u meni, kao trauma, a činjenica da lekari ne znaju kako da mi pomognu još više me plaši - izjavila je za "60 Minutes".

Lobista australijske Liberalne stranke Džo Tanos imao je 49 godina kad je u martu oboleo od kovida-19. Otac troje dece je bio dobrog psihofizičkog zdravlja i nije bolovao od drugih bolesti. Za razliku od Džanin Kopi, imao je težak oblik kovida-19: toliko je kašljao da nije mogao da govori, pa je hitno prevezen u Bolnicu "Sveti Đorđe", gde je bio prvi pacijent primljen na odeljenje za obolele od kovida-19. Bilo mu je toliko loše da su morali da ga uvedu u veštačku komu i umalo nije umro.

Foto: D. Milovanović

"Ne mogu da savladam deset stepenika"

Kada je najzad izašao iz bolnice, mislio je da su muke prošle, ali je svake nedelje morao da odlazi na analize, jer mu je i dalje bilo loše. On je za "60 Minutes" rekao da ne može da savlada desetak stepenika, a da ne ostane bez daha.

- Više ne mogu da idem u teretanu i dižem tegove, da boksujem i treniram, a ne mogu ni da pređem razdaljinu koju sam ranije prelazio peške ili na biciklu - rekao je on.

Lekari bolnice "Sveti Vinsent" istražuju dugoročne posledice korona virusa, a posebno ih brinu zapaljenja i ožiljci na plućima nekoliko meseci nakon što pacijenti pobede virus.

Dejvid Darli, stručnjak za respiratorne bolesti bolnice, kaže da se ti ožiljci na snimcima vide kao mutne, bele mrlje.

- Posle infekcije kovidom-19 konstatovali smo značajnu manjinu pacijenata koji imaju uporne simptome. To je loša vest. To znači da virus izaziva velike upale i zapaljenje pluća, zbog čega pacijent može da se oseća veoma loše.

Prema rečima profesora Gregorija Dora, infektologa iste bolnice, većina pacijenata oseća simptome stalnog umora, smušenosti, smanjenih fizičkih sposobnosti i teskobu u grudima.

- Inicijalna akutna bolest možda je donekle prevaziđena, ali simptomi su se nastavili i u određenom smislu čak i pogoršali - kaže on.

"Imam neredovnu menstruaciju, lupanje srca i gušenje"

Američka glumica Alisa Milano izjavila je da nikada u životu nije bila toliko bolesna. Ona se inficirala korona virusom u aprilu i nije ni sanjala da će pet meseci kasnije i dalje biti bolesna. I dalje ima "vrtoglavicu, probleme sa želucem, neredovnu menstruaciju, lupanje srca, gušenje". Kratokoročno pamćenje uopšte ne funkcioniše i, sve u svemu, oseća se loše.

- Svaki put se uspaničim kada pomislim na sve te noći kada nisam mogla da dišem - izjavila je. Bolest opisuje kao nešto što se kreće po čitavom telu.

Možda najstrašnije je što je izgubila oštrinu uma.

- Mutno mi je u glavi i odjednom ne mogu da se izgovorim obične reči kao što je "kafa". One naprosto nestanu - objašnjava ona.

Milano je ranije na društvenim mreža objavila snimke na kojima se vidi koliko joj opada kosa.

- Samo sam htela da vam pokažem koliko mi kosa opada zbog kovida-19, kad samo jednom provučem četku - kaže ona.

Dr Radosavljević: "Sve će se to vratiti u normalu za pola godine do godinu dana"

- Kovid19 je nova bolest i mi za sada znamo simptome, ali se malo zna o posledicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno - kaze Anđelo Karfi, a sa njime se slaže i naš pneumoftiziolog, dr Tanja Radosavljević.

- Imamo veliki priliv pacijenata koji su preležali kovid-19. Svima njima treba pristupiti individualno, ali ono što većina treba da uradi su skener pluća, krvna slika, laboratorijske analize, CRP analiza, utvrđivanje nivoa D - dimera... to su neke od procedura kroz koje će većina pacijenata proći - izjavila je doktorka.

- Kovid je sistemska bolest i napada mnoge organe. Ništa se još uvek ne može tvrditi sa sigurnošću, ali ono što pretpostavljam i ja iz svog profesionalnog iskustva, a i stručnjaci širom sveta, jeste da se sve to vrati u normalu za pola godine do godinu dana. Ono što je do tada bitno je da se pacijenti ne naprežu, ali i da ne budu vezani za krevet. Dakle, pratiti svoj ritam i ne naprezati se, ali ipak biti aktivan. Ono što ja preporučujem svim pacijentima su vežbe disanja - da što više šire grudni koš a samim tim i pluća. Pacijenti koji osećaju posledice kovida trenutno su u nezavidnoj situaciji, jer još uvek nisu sposobni za rad i normalne aktivnosti, ali nisu ni bolesni pa tako ne pripadaju kovid ambulantama, a potrebna im je dugoročnija nega i da se pripaze, duža od onoga što mogu da dobiju u domovima zdravlja - zaključuje dr Tanja Radosavljević.

Novija istraživanja navode na zaključak da korona virus može da napadne mozak i onesposobi internu mašineriju za umnožavanje neurona, ubijajući ih. Studija je postavljena na bioRxiv, bazu podataka pre štampanja, ali još nije bila predmet razmatranja kolega.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist