Vulin uputio predlog Dačiću: Vojska da se povuče iz mirovnih misija EU

Novosti online

23. 09. 2020. u 12:58

Вулин упутио предлог Дачићу: Војска да се повуче из мировних мисија ЕУ

Foto Tanjug

KAKO Novosti nezvanično saznaju jutros je u Ministarstvo spoljnih poslova stigao predlog Ministarstva odbrane kojim se traži povlačenje pripadnika VS iz mirovnih misija EU.

Vlada Srbije može da razmatra predlog Ministarstva odbrane tek nakon mišljenja MSP.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je 11. septembra izjavio da "ostaje da se donese konačna odluka kada je u pitanju naš odnos prema učešću u mirovnim misijama, a Ministarstvo odbrane će sprovesti odluku Vlade Republike Srbije. Kao ministar odbrane smatram da ukoliko napuštamo, odnosno, obustavljamo, rad na međunarodnim vojnim aktivnostima, treba to da uradimo i kada su u pitanju mirovne misije, bez obzira da li su u pitanju mirovne misije kojima komanduju Ujedinjene nacije ili Evropska Unija. Na nama je da donesemo odluku, a Vojska Srbije će svaku odluku sprovesti".

Ministar odbrane Aleksandar Vulin na generalnoj probi promocije najmlađih oficira Vojske Srbije rekao da je Vojska Srbije obustavila rad na oko 200 različitih aktivnosti međunarodne vojne saradnje.

- Sprovodeći odluku Vlade Republike Srbije, Vojska Srbije je obustavila rad na oko dve stotine međunarodnih vojnih aktivnosti koje je trebalo da se održe u narednih šest meseci. Vojne vežbe su najviši oblik vojne saradnje i u narednih šest meseci je bilo predviđeno da sa predstavnicima drugih armija sveta vežbamo ukupno osam puta. Od tih osam puta, četiri puta je trebalo da vežbamo sa vojskama istoka, a četiri puta sa vojskama zapada - istakao je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je danas prisustvovao generalnoj probi sutrašnje promocije najmlađih oficira Vojske Srbije.

Sprovodeći odluku Vlade Republike Srbije, naglasio je ministar odbrane, i dosledno sprovodeći našu vojnu neutralnst, Vojska Srbije je obustavila rad na oko dve stotine različitih vojnih aktivnosti.

- Ostaje da se donese konačna odluka kada je u pitanju naš odnos prema učešću u mirovnim misijama, a Ministarstvo odbrane će sprovesti odluku Vlade Republike Srbije. Kao ministar odbrane smatram da ukoliko napuštamo, odnosno, obustavljamo, rad na međunarodnim vojnim aktivnostima, treba to da uradimo i kada su u pitanju mirovne misije, bez obzira da li su u pitanju mirovne misije kojima komanduju Ujedinjene nacije ili Evropska Unija. Na nama je da donesemo odluku, a Vojska Srbije će svaku odluku sprovesti – zaključio je ministar Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Coadriver

25.09.2020. 11:14

Паметан предлог. Ако смо неутрална земља као што причају председник и др. Онда је предлог Bулина сасвим на месту. А ако га не усвоје очигледно је да нисмо неутрални јер та привилегија је доступна само јаким земљама.