DALEKO SMO OD ZATVARANjA ŠKOLA: Ministar prosvete o broju đaka inficiranih virusom korona

Beta

23. 09. 2020. u 09:25

ДАЛЕКО СМО ОД ЗАТВАРАЊА ШКОЛА: Министар просвете о броју ђака инфицираних вирусом корона

Foto: Novosti arhiva

MINISTAR prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, virusom korona inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, "nizak rezultat" kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.

Navodeći da je najviše slučajeva infekcije zabeleženo u beogradskim školama, ministar je kazao da od početka sedmice nije registrovan nijedan novi slučaj prenošenja virusa među đacima.

"Za tri nedelje imamo oko 60 zaraženih učenika što je nizak rezultat na oko 850.000 đaka u Srbiji. Pre dva dana je ozdravio i poslednji student koji je imao pozitivan nalaz tako da sada imamo nula inficiranih studenata. To su dobri podaci", ocenio je Šarčević za Prvu televiziju.

Kazao je i da je trenutna situacija "jako daleko od zatvaranja škola" ali i dodao da to treba shvatiti uslovno.

"Da bi se tako nešto desilo, Krizni štab treba da kaže da raste broj inficiranih učenika, da je epidemiološka situacija u određenim regionima dramatična, kao što je bilo u Novom Pazaru. Tu imamo plan da se u takvoj situaciji određena regija izoluje i da se pređe na onlajn nastavu", kazao je ministar.

Naveo je i da je u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, planirano da se nastava odvija na daljinu što, kako je rekao, već sada teče paralelno sa nastavom u školama.

"Nastava na daljinu je sada mnogo kvalitetnija nego u prvom ciklusu, imamo mnogo instaliranih softvera koje smo dobili od Unicefa. Sad sve školske uprave imaju zadatak da snimaju nastavu a ne samo Beograd", rekao je Šarčević.

Komentarišući najavu studenata da će sutra održati protest sa koga će između ostalog, zatražiti i smanjenje školarina za 30 odsto, ministar je rekao da će u vezi sa tim zahtevom teško biti moguće da se nešto uradi na manjim fakultetima dok na "bogatijim" fakultetima studenti, kako je rekao, mogu da očekuju razgovore sa upravama tih visokoškolskih ustanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mama

24.09.2020. 18:21

Bravo, ni ne treba. Deca treba da idu u skolu svaki dan i cas da traje 45 min. Skole treba ukinuti poslednje jer je obrazovanje jedini nacin da se stanje u yemlji popravi.