OVAKO IZGLEDA INTERNAT VOJNE GIMNAZIJE: Prijatno mesto za učenje i život

Novosti online

19. 09. 2020. u 14:58

INTERNAT Vojne gimnazije je u funkciji smeštaja učenika od 1973. godine. Nakon 45 godina korišćenja objekata Internata Vojne gimnazije, Ministarstvo dobrane je 2018. godine prvi put uložilo značajnija novčana sredstva za njegovu potpunu rekonstrukciju.

ОВАКО ИЗГЛЕДА ИНТЕРНАТ ВОЈНЕ ГИМНАЗИЈЕ: Пријатно место за учење и живот

Foto: Ministarstvo odbrane

U smeštaj učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole usmeravana su sredstva kako bi smeštajni kapaciteti i uslovi života i rada najmlađih pripadnika sistema odbrane bili poboljšani i podignuti na najviši nivo.


Učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole, koji su smešteni u internatu u Humskoj ulici, danas, nesumljivo,  žive u mnogo boljim uslovima, nego njihove kolege iz prethodnih generacija. Infrastrukturni radovi u internatu Vojne gimnazije deo su sistemskog ulaganja Ministarstva odbrane u podizanje kvaliteta u vojnom obrazovanju kako bi se vojni gimnazijalci školovali po najvišim svetskim standardima.
 
U internatu Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole detaljno je renovirano više od 10.000 kvadratnih metara smeštajnog i kancelarijskog prostora, odnosno 130 učeničkih soba na šest nivoa ukupnog smeštajnog kapaciteta od 516 ležaja. Učeničke sobe su opremljene modernim nameštajem i inventarom što omogućava da učenici postižu bolje rezultate tokom školovanja. Uz to, detaljno su renovirana i učenička kupatila, zajedničke prostorije koje su opremljene modernim nameštajem, soba za posete, kao i ulaz u hol internata sa oslikanim grbom škole u keramičkoj podlozi.

Foto: Ministarstvo odbrane

 



Stalan rad na unapređenju funkcije ishrane uticao je i na renoviranje restorana internata, čime je unapređen tehničko-tehnološki i nutritivni aspekt funkcije ishrane.

U sastavu biblioteke Vojne gimnazije, koja raspolaže sa udžbeničkom građom i fondom sa više od 11.000 naslova, nalazi se moderna, opremljena računarima, čitaonica u kojoj se učenici pripremaju za nastavne obaveze.
 
Prvog dana ove školske godine u internatu je otvorena i najmodernija vazdušna streljana u Srbiji. Za nju je izvršena nabavka najsavremenije opreme, među kojima su i sistemi elektronskih meta SIUS, kao i vazdušne puške i pištolji marke Hammarly proizvođača Walther.

O značaju srednjoškolskog vojnog obrazovanja i novom odnosu prema najmlađim pripadnicima sistema odbrane govore nam posete najvišeg državnog rukovodstva, što svedoči da se o onima koji su budućnost sistema odbrane vodi računa u svi aspektima njihovog života i rada.
 
Renoviranje Internata Vojne gimzaije deo je širih radova koji se sprovode u Vojnoj akademiji Univerziteta odbrane sa ciljem podizanja kvaliteta uslova života i rada kadeta i učenika, što se može smatrati svojevrsnim ulaganjem u odbrambene kapacitete naše zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)