KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Ko pre 18 sati dođe na granicu, ne mora da se prijavi na sajt, ali neka uradi test samoprocene

Novosti online

18. 09. 2020. u 15:35

ZNAČAJAN podatak je da je 45 odsto novozaraženih sa teritorije grada Beograda - istakla je epidemiolog dr Darija Kisić-Tepavčević danas na konferenciji Kriznog štaba.

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Ко пре 18 сати дође на границу, не мора да се пријави на сајт, али нека уради тест самопроцене

Foto: Tanjug

Upitana da li za građane kojima je dat papir pre 18 sati važi mera nadzora, doktorka Kisić Tepavčević kaže da je osnovni koncept da se svi građani obaveste o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u regionu da bi se sagledao rizik po sebe i po zdravlje svoje porodice.

- Dužnost svih nas je bila da obavestimo svoje građane. Takođe, apelovali smo na naše građane da se vrate kako bismo smanjili rizik prenošenja. To pitanje zakonskih odredbi kazni zaista ne bi trebalo da bude u prvom planu. Najgora kazna za sve je da se razboli. Postoje sankcije države i postoje zakonska akta za nepoštovanje. Akcenat je da u ovoj borbi moramo biti solidarni i isključivo jeste cilj da kontrolišemo prenošenje ovog virusa - istakla je ona, i dodala da je cilj ovih mera da se omogući bolja kontrola onih koji dolaze.

Ideja je da od ulaska u zemlju budu deo zdravstvenog sistema.

- Mi se nadamo da su se svi ponašali odgovorno i savesno, ali dodatne mere nisu na odmet. Epidemiološka situacija je povoljnija, ali na nama svima je zadatak da to što više držimo pod kontrolom - naglašava ona.

Ona je istakla da oni koji su dobili obaveštenje pre 18 sati nisu u obavezi da se prijave, ali da je preporučljivo da urade jedan detaljan test samoprocene u okviru ove aplikacije.

Ako povratnik prenese bolest na nekog, on treba da odgovara

Ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta, već da bude na korist svim građanima. Zašto je to bilo neophodno? U Beogradu ima pojave pozitivnih među povratnicima. Imamo iz Turske, Egipta, Hrvatske. U jednom domu zdravlja smo imali od 9 pozitivnih 3 povratnika. Svaki pojedinac kada se uloguje i prijavi na e zdravlje treba mu bukvalno tri minuta. To su ta tri minuta u roku od 24 sata koja treba da ovoji. Ako se radi o starijoj osobi ima nekog sina, ćerku, komšiju... - istakao je epidemiolog Predrag Kon i dodao na pitanje o kaznenoj politici da svako ko vozi brzo zna da je u prekršaju, a ako načini udes to nije samo prekršaj.

On kaže da je to isto i sa ovom merom - ako se ne prijavi on je u prekršaju, ako se razboli niko neće gledati da li je bio u inostranstvu, ali ako prenese na nekog, on treba da odgovara.

- Treba biti vrlo oprezan sa onima koji dolaze iz područja velikih transmisija. Samoizolaciju ne možemo da sprovodimo, jer je to praktično kućni pritvor i za to nam treba vanredno stanje, koje je sada neprimereno - objašnjava Kon i dodaje da je test samoprocene već uradilo 50.000 ljudi, te da je to razrađen sistem.

Ovaj sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta, već da bude na korist svim građanima. Zašto je to bilo neophodno? U Beogradu ima pojave pozitivnih među povratnicima. Imamo iz Turske, Egipta, Hrvatske. U jednom domu zdravlja smo imali od 9 pozitivnih 3 povratnika. Svaki pojedinac kada se uloguje i prijavi na e zdravlje treba mu bukvalno tri minuta. To su ta tri minuta u roku od 24 sata koja treba da ovoji. Ako se radi o starijoj osobi ima nekog sina, ćerku, komšiju... - istakao je epidemiolog Predrag Kon i dodao na pitanje o kaznenoj politici da svako ko vozi brzo zna da je u prekršaju, a ako načini udes to niej samo prekršaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)