KOLAPS NA ULAZU U SRBIJU: Kilometarske kolone na granici, požurili kući da izbegnu nadzor (FOTO/VIDEO)

A.Rovčanin

18. 09. 2020. u 15:21

KILOMETARSKE kolone automobila bile su danas na graničnim prelazima Gostun i Jabuka. Za ulazak u Srbiju iz Crne Gore čekalo se satima.

КОЛАПС НА УЛАЗУ У СРБИЈУ: Километарске колоне на граници, пожурили кући да избегну надзор (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: A. Rovčanin

Gužva je bila i u vozu koji je pristigao iz Bara. Građani Srbije pohitali su da se vrate sa mora pre nego što su danas, u 18 časova, počele da se primenjuju strože epidemiološke mere. Desetine hiljada naših građana i dalje su na moru, u Crnoj Gori, a i njih će sačekati pojačan zdravstveni nadzor kada se vrate i obavezno prijavljivanje na sajtu e-zdravlje ili odlazak u kovid-ambulantu, ako imaju simptome infekcije koronom.

Reporteri "Novosti" bili su na Gostunu, gde su svi povratnici, na pasoškoj kontroli, dobili i letak sa uputstvima epidemiologa. Odluka Kriznog štaba da uvede poseban desetodnevni elektronski zdravstveni nadzor naterala je brojne građane da prekinu boravak na moru i da se pre vremena vrate kući.

Miroslav Grujić iz Beograda kaže da je planirao sa porodicom da na moru ostane do kraja naredne nedelje, međutim da je zbog mera koje je uveo Krizni štab skratio boravak u Baru. Ipak, mišljenja je da se preporuke koje je donela struka moraju poštovati iz razloga što se korona širi celim regionom.

Miroslav Grujić/Foto: A. Rovčanin

- Ranije sam prekinuo boravak na moru, čim sam čuo preporuku Vlade Srbije i Kriznog štaba. Umesto narednog vikenda, ja se vraćam danas. Ako je verovati crnogorskim medijima u toj zemlji korona se jako brzo širi - ističe Miroslav.

Dragan Jokić/Foto: A. Rovčanin

Dragan Jokić iz Jagodine poslednje dane leta odlučio je da provede na moru, ali je ipak prekinuo odmor:

- Krenuli smo nazad ranije iako smo planirali da ostanemo malo duže. Na granici već čekamo duže od pola sata, ispred nas je još dvadesetak vozila. Ova preporuka Kriznog štaba, iako mi je skratila planirani odmor, mislim da ima smisla, jer se korona širi Crnom Gorom - navodi Dragan.

Aleksandar Maksimović, upravnik Carinarnice Užice, kaže za "Novosti", da je na graničnim prelazima Gostun i Jabuka bio pojačan intenzitet saobraćaja i da je zabeležen znatno veći broj ulazaka u Srbiju nego prethodnih dana.

Mnogi su se vratili i vozom, pa je onaj koji je iz Bara pristigao u stanicu Topčider bio pun - jedini pun otkad je 3. septembra obnovljena ova linija. Prema rečima Dragane Stanković iz "Srbijavoza", zbog povećanog interesovanja, kompozicija je proširena, a samo u odnosu na dan pre prevezeno je 170 putnika više.

Foto: A. Rovčanin

- Voz koji je krenuo u 19.00 iz Bara bio je pun, njime je prevezeno 250 putnika i 17 automobila - rekla je Stankovićeva za Tanjug.

- Prvi voz na relaciji Topčider - Bar - Topčider, krenuo je 3. septembra nakon višemesečne pauze ka Crnoj Gori i tada je u vozu bilo dvadesetak putnika. Tri dana kasnije već ih je bilo 105.

Putnici su, kako kažu, razočarani što su pre planiranog dana povratka morali da se vrate iz Crne Gore, gde su bili iz različitih razloga, na moru, u svojim kućama, kod dece, rođaka...

Prema poslednjim podacima u susednoj Crnoj Gori, poslednje tople dane provodilo je više od 70.000 Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije