POZNATI PULMOLOG DR RADOSAVLJEVIĆ UPOZORILA RODITELJE: Đaci koji preleže koronu "na nogama" mogu imati problem u 30 godini

Novosti online

17. 09. 2020. u 18:40

U PRVE dve nedelje nastave u školama virusom korona zaraženo je 52 đaka i 20 zaposlenih, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete. U ovom trenutku, prema rečima lekara, najvažnije je da virus ne ošteti nezrela dečja pluća koja se još razvijaju.

ПОЗНАТИ ПУЛМОЛОГ ДР РАДОСАВЉЕВИЋ УПОЗОРИЛА РОДИТЕЉЕ: Ђаци који прележе корону на ногама могу имати проблем у 30 години

Foto: Predrag Mitić

Pulmolog dr Tatjana Radosavljević kaže za Objektiv.rs da virus mora da se leči i kada su simtomi  minimalni, jer kod dece može da dođe do posledica koje će biti vidljive tek u njihovoj 30. ili 40. godini.

Potrebno je, naročito kod adolescenata, da se virus isprati od početka do kraja, kaže dr Tatjana Radosavljević.

- Nije dobro da preleže kovid na nogama, bez obzira na to što se dobro osećaju i nemaju simtome. Oni često misle da mogu da nastave da žive normalno, ali moraju da znaju da fizička aktivnost i sport u tom periodu mogu da budu naročito opasni.

Pacijent mi je bilo dete od 14 godina koje nije imalo nikakve simtome, ali je imalo promene na plućima, kaže dr Tatjana Radosavljević.

- Postoje čak i promene koje nisu vidljive ni rendgenom, već isključivo skenerom. Ali, kako ne bismo trinaestogodišnjake i četrnaestogodišnjake podvrgavali snimanju skenerom, najbolje je da preventivno odleže korona virus i čuvaju se neko vreme nakon zaraze.

Retko je, gotovo nemoguće, da se korona virus zadrži samo u gornjim disajnim putevima da ne pređe na pluća.

- Kada su pluća još nezrela i dođe do upale, takvo zapaljenje mora pažljivo da se leči. Samo jedna kovid infekcija koja se ne tretira može da ošteti razvoj pluća kod školaraca kojima se ovaj organ nije potpuno razvio - objašnjava pulmolog.

U ovom trenutku, najvažnije je podići svest školaraca o tome da kovid za njih nije bezazlen i da treba da se testiraju ukoliko imaju bilo kakvu sumnju da su zaraženi.

- Tinejdžeri jesu buntovni, ali nisu nerazumni. Očekuje se od roditelja, škole i zdravstvenog sistema da im objasne zašto je opasno trčati, ići u školu i biti aktivan dok ste kovid pozitivni, ma koliko dobro da se osećate.

(Objektiv)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)