PRONAŠLI LOBANJU NABIJENU NA KOLAC: Sumnjaju na sektu, morbidna zabava ili je neko izvodio obred

Novosti online

17. 09. 2020. u 13:08 >> 13:11

PLANINAR Jovan Cvetković i njegov drug istraživanjem nepristupačnih terena u blizini sela Prlita, na desetak kilometara od Zaječara, 13. septembra zatekli su užasan prizor ispred pećine - ljudsku lobanju i kost pobodene na štap!

ПРОНАШЛИ ЛОБАЊУ НАБИЈЕНУ НА КОЛАЦ: Сумњају на секту, морбидна забава или је неко изводио обред

Foto: Depositphotos

Bez dileme su ušli unutra, gde su naišli na gomilu ljudskih kostiju.

- Upečatljive su dve kompletne lobanje i još jedan fragment lobanje u pećini. Najmanje su bile tri lobanje. Ne znam za ostale kosti, laik sam, ali su lobanje prepoznatljive - kaže Cvetković.

Dodaje da se po ostacima vatre videlo da je neko nedavno bio u pećini, iako se do nje teško dolazi. Dan nakon što je slučaj prijavio policiji, Cvetković je ekipu forenzičara odveo do mesta otkrića.

- Najbizarnije je što su lobanja, i neki deo tela, mislim karlice, bili zakačeni na štap, koji je bio poboden u zemlju. Neko se zabavljao ili radio neke obrede. Forenzičari su uradili sve što je trebalo da urade, slikali, postavili brojeve, pokupili kosti u vreću - objašnjava pronalazač.

Jedan od najpoznatijih srpskih sektologa Dimitrije Pastulović kaže da, prema opisu očevidaca, koji su videli kosti okačene o štapu, i fotografija, sve ukazuje na to da je reč o ritualu koji obavlja sekta Kvimbanda, piše "Kurir".

- Ovo jeste crnomagijski ritual, to liči na Kvimbandu, ono što nazivaju vudu magija. Postoji mogućnost i da su kosti iskopane iz nečijeg groba i prenete tu. Ako su kosti donesene, to je ono što radi Kvimbanda, to je dizanje mrtvih, nekromanija. Oni na sličan način reaguju, prave slične rituale i prizivaju dušu umrlog, uz obavezno žrtvovanje. Treba videti da li je pronađena neka životinja ili nešto slično na mestu gde su pronađeni ljudski ostaci - objašnjava on.

Arheolog i istraživač skeletnih ostataka sa velikog broja arheoloških lokaliteta dr Sofija Stefanović kaže da je važno da građani prijave ovakva nalazišta Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

VIŠE SKELETA

- Na osnovu fotografija vidi se da su to ljudske kosti, vide se dve središnje kosti u karlici, to su ostaci najmanje dve individue. Ovde nije reč o sahranjenim ljudima, ovo nisu grobovi, ovo su razbacane kosti. Pošto su sva meka tkiva već istrulila, jasno je da je to nešto starije što bi bilo dragoceno i za Zavod. Ne može se naslutiti koji period je u pitanju, to će pokazati analiza, ali očigledno je da su se sva meka tkiva raspala, a to ne može da se desi za brže od deset godina - ocenila je Stefanovićeva.

Iz zaječarske policije kažu da su obavili uviđaj, prikupili dokazni materijal i predali Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, iz kojeg navode da još prikupljaju informacije.

KOSTI STARE VIŠE OD 100 GODINA

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić ističe da, prema njegovim saznanjima iz policije, nisu našli nikakvu osnovu za pokretanje nekog daljeg postupka.

- Forenzičari su utvrdili da su kosti stare više od 100 godina i da nisu od većeg arheološkog značaja. Pretpostavljaju da su iz perioda Prvog svetskog rata. Nema nikakvih prijava iz tog perioda da je izvršen neki zločin.

(Blic.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna