I DIPLOME U MINI-ŠENGENU: Na pomolu rešenje za međusobno priznavanje kvalifikacija Beograda i Prištine

Lj. B.

16. 09. 2020. u 07:39

ČLANICE mini-šengena - Srbija, Albanija i Severna Makedonija, a kasnije i Kosovo koje se u Vašingtonu obavezalo da će ući u ovaj dogovor, napraviće listu univerziteta čije diplome će biti priznate u sve četiri ekonomije.

И ДИПЛОМЕ У МИНИ-ШЕНГЕНУ: На помолу решење за међусобно признавање квалификација Београда и Приштине

Foto: I. R.

Takođe, biće napravljena i lista profesionalnih kvalifikacija, pa će stručnjaci koji imaju licencu, takođe, moći da rade u sve četiri ekonomije.

Ovo su nam rekli sagovornici iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pojašnjavajući šta podrazumava međusobno priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata između Beograda i Prištine, što je jedna od nedavno potpisanih tačaka u Vašingtonu.

Inače, uzajamno priznavanje diploma olakšalo bi život običnih građana kojima je ovo godinama nerešiv problem, jer Srbi sa diplomama Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, ne mogu biti zaposleni u institucijama na teritoriji KiM, a sa druge strane, pripadnici manjina iz Preševa i Bujanovca ne mogu da se zaposle sa diplomom fakulteta iz Prištine.

Da bi zaživeo najnoviji sporazum iz Vašingtona, potrebno je, kako kaže ministar prosvete Mladen Šarčević, da se potpišu protokoli koji znače sigurnost obrazovnih ustanova na KiM.

STARI PROBLEM

SKORO deceniju postoje pokušaji da se ovaj problem prevaziđe, ali stvari se nisu pomerile sa mrtve tačke jer je Priština odbijala da prizna diplome univerziteta Srbije i nije prihvatala listu akreditovanih univerziteta koji rade u okviru našeg obrazovnog sistema.

- Mi nećemo dozvoliti da se dovodi u pitanje naša nadležnost nad obrazovnim delom koji pripada Srbiji - poručio je ministar Šarčević. - Ranije je bilo pokušaja da se sve diplome na Zapadnom Balkanu priznaju međusobno. To je pokrenuto još pre mini- šengena. Međutim, uvek je postojao problem što Priština smatra sebe osnivačem svih obrazovnih ustanova na teritoriji pokrajine Kosovo.

Ipak, najveći kamen spoticanja bio je Prištinski univerzitet, koji je izmešten u Kosovsku Mitrovicu i čije diplome Priština ne priznaje.

- Nismo mogli da uđemo u proces priznavanja diploma dok Priština ne prizna naš Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici. Međutim, priča je aktuelizovana kada je pokrenuta ideja o mini-šengenu - naveo je ministar.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća