STUPA NA SNAGU U PETAK U 18 ČASOVA: Evo šta podrazumeva pojačan nadzor povratnika iz inostranstva

Novosti online

ponedeljak, 14. 09. 2020. u 10:48

СТУПА НА СНАГУ У ПЕТАК У 18 ЧАСОВА: Ево шта подразумева појачан надзор повратника из иностранства

Foto: Arhiva VN

OD petka u 18 časova biće sprovođen nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u Srbiju, odlučeno je na sednici Kriznog štaba.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže za RTS da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja, već samo obavezu redovnog javljanja lekaru.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević ističe da sve zemlje u našem okruženju imaju žarišta sa intenzivnom transmisijom virusa.

-Od petka od 18 časova uvodi se nadzor nad svim građanima koji se vraćaju u zemlju, a koji će podrazumevati određenu dinamiku javljanja relevantnim zdravstvenim službama, u cilju praćenja njihovog zdravstvenog stanja i brzog reagovanja ako bude potrebno-objašnjava doktorka Darija Kisić Tepavčević.

Naglašava da nazdzor ne uključuje ograničenje slobode kretanja, već odgovarajuću obavezu svakog građanina koji dođe u zemlju da se u određenim intervalima javlja lekaru.

-Pošto se najveći broj naših građana koji su van zemlje nalazi u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, to se pre svega odnosi na njih, ali praktično na sve zemlje Evrope koje imaju veću učestalost obolevanja od nas-kaže doktorka Kisić Tepavčević.

Ističe da je to generalna kontrola svih građana Srbije koji se vraćaju u zemlju, sa ciljem da se prepoznaju svi importovani slučajevi i smanji rizik dalje transmisije virusa u populaciji.

-Svi moramo aktivno da preuzmemo svoju ulogu i da uložimo maksimalne napore da održimo stabilnu epidemiološku situaciju i ne dozvolimo dalje razbuktavanje virusa-naglašava Kisić Tepavčević.

Navodi i da se mera nadzora odnosi na sve građane, bez obzira na uzrast.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)