SRĐA JANKOVIĆ UPOZORAVA: Moramo rigoroznije da sprovodimo mere - situacija može da se pogorša!

Novosti onlajn

13. 09. 2020. u 11:38

IMUNOLOG Srđa Janković rekao je za RTS da situacija može i da se pogorša ako ne budemo pazili.

СРЂА ЈАНКОВИЋ УПОЗОРАВА: Морамо ригорозније да спроводимо мере - ситуација може да се погорша!

Foto: Printscreen/RTS

Krizni štab stoji na stnanovištu da je samoizolacija neophodna jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas - istakao je dr Janković.

Beograd, Kragujevac, Zaječar i Preševo su gradovi u kojima je poslednjih dana povećan procenat novozaraženih korona virusom. Trećina zaraženih je u glavnom gradu.

Đaci i roditelji polako usvajaju preporuke i pravila. Ali, šta je sa građanima koji se vraćaju sa letovanja - procenjuje se da je u Crnoj Gori, koja trenutno ima najnepovoljniju situaciju u Evropi, oko 75.000 građana Srbije.

Govoreći o samoizolaciji, kaže da preporuka stoji u trajanju maksimalno mogućeg perioda inkubacije svima koji dolaze sa područja gde je visoka aktivnost kovida, ona nema snagu zakonske obaveze, ali nije manje važna u zaštiti zdravlja i života.

- Ne potoji logistički aparat koji to može da kontroliše, ali Krizni štab stoji na stananovištu da je samoizolacija neophodna, jer tako ćemo zaštititi naše ljude i zdravlje svih nas - rekao je Janković.

Situacija se poboljšala donekle u odnosu na ono što smo imali u toku najvećeg dela leta, ali postoji potencijal da ponovo počne da raste broj zaraženih.

- Nije ravnomerna raspodela broja obolelih po gradovima, ako ne nosimo maske, ne poštujemo distancu, ne održavamo higijenu - itekako postoje uslovi da imamo pogoršanje - kaže dr Janković.

Foto: M. Anđela

- Mislim da treba još rigoroznije da sprovodimo mere sada, jer možemo najviše time da doprinesemo - istakao je Janković.

Velikom delu građana je to prešlo u naviku. Neki kao da ignorišu korona virus, nikada svi neće deliti jedno mišnjenje, smatra Janković.

Normalno je da razlike u gledištima postoje, ali kada je u pitanju opšte dobro, Janković ističe da treba da postoji konsenzus - maske, distanca, higijena mogu da spreče smrtonosnu zarazu.

Prema njegovim rečima, ako što veći broj nas bude to sprovodio ne treba da se plašimo novih scenarija pogoršanja.

U Austriji je dramatično porastao broj zaraženih. Mnogo je naših građana u toj zemlji, posebno u Beču.

- U ovom trenutku je to Austrija, ali suština je da uvek i svuda treba voditi računa, svuda virus može da rasplamsa epidemiju ako se za to steknu uslovi. Talasi se javljaju mestimično, negde vrh talsa, negde udolina - objasnio je Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POZIV UPRAVE SAOBRAĆAJNE POLICIJE SRBIJE: Naznačite deonice za kontrolu brzine