Kad se srce uzlupa - odmorite se

Doktor u kući - I. K.

12. 09. 2020. u 22:45

AKO vam se tokom fizičkog napora srce često uzlupa, a ne bolujete ni od jedne kardiovaskularne bolesti, trebalo bi da posetite kardiologa. Naročito, ako je to ubrzanje pulsa praćeno nesvesticom ili gubitkom svesti.

Кад се срце узлупа - одморите се

Foto Depositphotos

- Ukoliko je osećaj ubrzanog srčanog rada prva manifestija koja se nije dosad pojavljivala i koja je spontano prošla, pogotovo ako pacijent nije profesionalni sportista, može se nastaviti sa aktivnostima, ali u slučaju ponovnog osećaja lupanja srca potrebno je javiti se lekaru - kaže dr Milosav Tomović iz Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Osobe koje su zdrave i koje u toku fizičkog opterećenja osete ubrzani srčani rad, trebalo bi da prestanu sa aktivnošću i pogotovo u ovako toplim danima, potraže hladovinu, odmore se u sedećem ili ležećem položaju.

- Važno je i da se pije najmanje dve litre tečnosti, najviše obične vode, jer to sprečava njen veliki gubitak u toku fizičkog opterećenja - kaže dr Tomović. - Važno je i da se ne izlaže naporima neposredno nakon obroka, pogotovo obilnijih.

Doktor Tomović naglašava da bi mlađe osobe trebalo da izbegavaju popularna energetska pića, jer ona mogu da budu opasna i da i kod zdravih izazovu ubrzani srčani rad sa različitim poremećajima srčanog ritma:

- Pušenja i preterana upotreba kofeina, pogotovo u večernjim časovima, mogu da dovedu do povećane sklonosti lupanju srca.

Da bi se ovo neprijatno stanje izbeglo, savet je da se odlazi na spavanje i ustaje u određeno vreme, uz zdrav način ishrane.

- Istraživanja su pokazala da ako se dva sata pre odlaska na spavanje smanji izlaganje očiju mobilnim telefonima, televiziji, tabletima i kompjuterima koji emituju "plavu svetlost", može se smanjiti stres, a samim tim umanjuje se moguća neželjena reakcija na povećan fizički napor. Preporuka je da se u večernjim satima više čita tekst sa papira koji prenosi indirektnu svetlost na oči i deluje umirujuće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)