KORONA POTVRĐENA KOD DEVET ŠKOLARACA: Jedna stvar dokazuje da mere u školama daju rezultate

Tanjug

11. 09. 2020. u 17:39

PROŠLE su dve nedelje od početka školske godine, a virus korona potvrđen je kod pet učenika u pet škola u Beogradu i četvoro đaka u školama u Kragujevcu.

КОРОНА ПОТВРЂЕНА КОД ДЕВЕТ ШКОЛАРАЦА: Једна ствар доказује да мере у школама дају резултате

Foto: P. Milošević

U svakoj školi pojavio se po jedan zaraženi učenik, tako da nije bilo širrenja virusa unutar jednog odeljenja, što potvrđuje da preduzete mere daju rezultate.

U Ministarstvu prosvete kažu da Prosvetna inspekcija sprovodi preventivne, savetodavne posete i nenajavljene kontrole školama, kako bi proverili da li se mere poštuju.

Za nepoštovanje mera i slabosti koje se primete najpre se daju opomene direktorima.

"Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale. U toku prošle nedelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Novosti

Mladen Šarčević

On je naglasio da su podaci o malom broju zaražene dece dobar pokazatelj da se može nastaviti s primenom ovog modela nastave.

Institut za javno zdravlje "Batut" dao je jasne smernice kako se škole ponašaju ukoliko se pojave zaraženi učenici.

Ako se pojavi jedan zaražen učenik u odeljenju i ako je pohađao nastavu u periodu do 48 sati pre početka simptoma u tom odeljenju, nalaže se nošenje maski svim učenicima tokom celog boravka u školi, uključujući i tokom časova.

Pojačavaju se mere opšte i lične higijene, a posebno mera pranja i dezinfekcije ruku. Učionica se čisti, a sve površine koje se često dodiruju (klupe, stolice, prekidači, kvake, kvake na protzorima, čiviluci, ormatići) osoblje škole dezinfikuje sredstvom na bazi alkohola.

Ako se pojave dva potvrđena slučaja u jednom odeljenju, svi učenici tog odeljenja se rešenjem sanitarne inspekcije stavljaju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Tokom perioda samoizolacije nastava se prati onlajn.

Učionica se generalno čisti, a sve površine koje se često dodiruju (klupe, stolice, prekidači, kvake, kvake na protzorima, čiviluci, ormatići) se dezinfikuju sredstvom na bazi alkohola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)