DUGOROČNA PROGNOZA DO KRAJA OKTOBRA: Meteorolog Todorović objasnio kada nam stižu mrazevi i kišni period

Novosti online

10. 09. 2020. u 17:29

ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА ДО КРАЈА ОКТОБРА: Метеоролог Тодоровић објаснио када нам стижу мразеви и кишни период

Foto: K. Mihajlović

PRETHODNIH dana meteorolozi su najavili kakva će temperatura biti u narednom periodu, gde su naglasili da će iste biti iznad proseka. Na sajtu RHMZ su u prognozi za 6 meseci najavili da će jesen i zima biti toplije nego inače.

U Srbiji će do kraja sedmice biti sunčano i veoma toplo, dok se u toku jutra očekuje svežije, u dolinama i kotlinama i maglovito. Maksimalna temperatura do kraja sedmice u većem delu Srbije biće od 29 do 32 stepeni, a u Beogradu se očekuje sunčano i toplo vreme, uz maksimalne temperature od 30 do 32 stepena.

O vremenskim prilikama je govorio meteorolog Nedeljko Todorović i naglasio da nije relevantno govoriti o prognozama na duži period jer nisu pouzdane.

- Sada već ukazuje da će septembar biti nadprosečno topao. S tim da će od 20. septembra temperatura biti u postepeno manjem padu. Neće stalno biti 30 stepeni. Biće i povremenih naoblačenja sa nešto malo kiše. Ne bi trebalo da bude neka velika količina padavina - rekao je Todorović za naš portal.

Kako je naglasio, ni oktobar neće mnogo odstupiti.

- Slično će biti i u oktobru, s tim da bi prosečna temperatura bila u padu, jer mora malo da popusti. U oktobru će biti prvih mrazeva, ali van Beograda, u kotlinama, manjim mestima. U Beogradu neće jer je toplotno ostrvo i malo je teže da bude mraza u isto vreme u glavnom gradu i u malim mestima. 

- Za padavine je problematičan period. Verovatno je da ih u oktobru neće biti. Ostali meseci su za sada neizvesni - objasnio je meteorolog.

Vremenske prilike će biti povoljne za meteoropate i hronične bolesnike. Kako je rekao meteorolog Todorović, oni ne reaguju samo na solarne parametre, već i na elektromagnetno polje, gde je mnogo veća reakcija, jer su prikriveni, nego kod meteoroloških.

(Alo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)