SRBI KAO SPAS: Oko 75.000 srpskih turista trenutno letuje u Crnoj Gori

E. B. T.

09. 09. 2020. u 15:21

OKO 25.000 srpskih turista trenutno boravi u zemljama koje nisu uvele posebne uslove za ulazak, dok se u Crnoj Gori sada nalazi oko 75.000 gostiju iz Srbije. Ovo je danas rekao direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije JUTA, Aleksandar Seničić.

СРБИ КАО СПАС: Око 75.000 српских туриста тренутно летује у Црној Гори

Foto: V. V.

Podsetio je da je Crna Gora omogućila ulazak uz obavezne serološke testove i naveo da mali broj ljudi u Crnu Goru putuje preko turističkih agencija i da je uglavnom reč o individualnim putovanjima. Sezona se, kako kaže, odvija u skladu sa očekivanjima, nakon što su "glavne" destinacije srpskih turista zatvorile granice zbog epidemije virusa korona. Seničić je naveo da turisti u Egipat mogu uz obavezan PCR test, egipatskom kompanijom "AirCairo".

- Ukoliko se putnik iz Srbije ipak uputi u Egipat bez ovog testa, moći će da ga uradi na licu mesta, jer su turističke organizacije omogućile testiranje u svojim prostorijama - objasnio je Seničić. - U toj zemlji boravi oko 40 odsto turista manje od planiranog za ovu godinu. Tokom septembra nastavljaju se čarter letovi za Tursku, u kojoj je zabeležen pad broja srpskih turista za oko 45 odsto.

On je istakao da je sezona loša i da je promet pao za gotovo 92 odsto u odnosu na prošlu godinu. U toku godine je, kako navodi, preko turističkih agencija putovalo oko 70.000 turista, dok je prošle godine u ovo vreme broj putnika bio oko 900.000.

- Među zaraženim turistima, u ovom momentu je mali broj onih koji su se zarazili na nekoj od destinacija, već su uglavnom to oni koji su zaraženi i otputovali iz Srbije - kazao je Seničić.

- Oko 60.000 do 70 000 turista uplatilo je polisu koja podrazumeva i rizike oboljevanja od Kovida 19.

Prema njegovim rečima, oni koji putuju na odmor van granica zemlje nisu izložni ništa više većem riziku u odnosu na one koji odmor provode na nekoj od destinacija u Srbiji. On je naveo da je na vreme izdejstvovana uredba o zamenskim putovanjima, što je pomoglo da mnoge trurističke agencije ne odu u stečaj. Važno je, kako ističe, da do kraja godine sektor turizma dobije pomoć, budući da je do sada veliki broj radnika ostao bez posla.

- Mere koje očekujemo da će biti objavljene do kraja meseca trebalo bi da pomognu da se očuva turistička privreda i sačuvaju radna mesta - rekao je Seničić.

- Turističke agencije do kraja sezone očekuju veću, sektorsku pomoć države, jer od nje zavisi opstanak turističkih agencija.

Do sada je, kako kaže, dodeljeno 320.000 zamenskih putovanja od kojih je iskorišćeno, odnosno realizovano svega 20.000 njih. Uglavnom je reč o novouugovorenim putovanjima, kaže direktor Jute i dodaje da se nada da će ostatak biti realizovan sledeće godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna