DR SRĐA JANKOVIĆ UPOZORAVA DA NEMA OPUŠTANJA: Ne znamo kako će jesen teći, moramo da se pripremimo za najlošiji scenario

Novosti online

08. 09. 2020. u 10:23

U LjUDSKOJ prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge, rekao je imunolog Srđa Janković.

ДР СРЂА ЈАНКОВИЋ УПОЗОРАВА ДА НЕМА ОПУШТАЊА: Не знамо како ће јесен тећи, морамо да се припремимо за најлошији сценарио

Foto Tanjug

Dr Janković potvrdio je da imamo smanjenje broja novootkrivenih zaraženih osoba od korona virusa u Srbiji, ali je istakao da je rano govoriti da li je taj trend čvrt, i zato još jednom apeluje da nema opuštanja.

Kada je povratak naših građana iz inostranstva u pitanju, dr Janković kaže da za strože karantinske mere trenutno nema uslova, ali da je preporuka na snazi.

-Svako ko dolazi sa područja gde postoji korona treba da ostane u samoizolaciji. U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge-rekao je dr Janković, gostujući u jutarnjem programu Televizije Pink.

Dodaje da svako poštovanje mera znači i pridodaje boljoj zaštiti od zaraze.

Kako kaže, ne zna se kakav je put zaražavanja ovim virusem putem vode i hrane, ali objašnjava da kada se eliminiše kapljično i prenošenje preko ruku, onda je, ističe, rezultat svakako i za sve druge puteve prenosa.

O različitom tretmanu u smislu nošenja maski za decu u vrtićima i u školi, dr Janković kaže da su preporuku olakšice za decu u vrtićima dali pedijatri, a da stariji lakše mogu da razumeju zbog čega je bitno korišćenje.

Komentarišući izgradnju novih kovid bolnica dr Janković kaže da kapaciteti moraju da budu spremni za sve.

-Ne znamo kako će jesen teći, nadamo se da neće biti pogoršanja, ali to niko ne zna. Moramo da sprovodimo sve prventivne mere i moramo da se pripremamo za najlošije scenarije-rekao je dr Janković.

Kako kaže, spremamo se za što bolje funkcionisanje ukoliko dođe do povećanja broja obolelih.

Povodom početka školske godine i trenutne situacije u školama, doktor ističe da se pojavljuju sporadični slučajevi oboljenvanja dece u školama, i dodaje da ukoliko se poveća broj postoji jasan protokol i uputstvo kako dalje.

-Škole za sada dobro stoje. A ukoliko dođe do obolevanja u školi, dete se testira u domu zravlja, roditelj se obraća lekaru, a ukoliko se potvrdi da je korona, deca koja su bila u kontaktu idu pod nadzor. U slučaju da je dvoje dece zaraženo u razredu, onda ceo razred ide na online nastavu-rekao je dr Janković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu