FLEKE NA PLUĆIMA IZGLEDAJU KAO SMRVLJENO STAKLO: Ovi ljudi su preležali koronu, a šest nedelja kasnije i dalje teško dišu!

Novosti onlajn

08. 09. 2020. u 07:42

PACIJENTI koji su preležali koronu nedeljama nakon povratka kući iz bolnice imaju problem sa nedostatkom daha, kašljem i oštećenim plućima, piše Gardijan.

ФЛЕКЕ НА ПЛУЋИМА ИЗГЛЕДАЈУ КАО СМРВЉЕНО СТАКЛО: Ови људи су прележали корону, а шест недеља касније и даље тешко дишу!

Foto: D. Milovanović

Naučnici iz Austrije objavili su preliminarne podatke studije u sklopu koje se pratio oporavak pacijenata koji su imali teži oblik korona virusa.

Rezultati su otkrili da su se kod 88 odsto pacijenata oštećenja na plućima videla i šest nedelja nakon izlaska iz bolnice. Fleke koje su uočene na plućima ličile su na smrvljeno staklo. Istovremeno, 47 odsto pacijenata patilo je od nedostatka vazduha, odnosno imali su poteškoće s disanjem. Posle 12 nedelja, oštećenja na plućima imalo je 56 odsto pacijenata dok je 39 odsto teže disalo.

- Osobe koje prežive korona virus nedeljama nakon izlaska iz bolnice imale su poteškoća s radom pluća - rekla je dr. Sabine Sahanic iz Insbruka, članica naučnog tima koje je radilo istraživanje.

Prema njihovim zapažanjima oporavak traje dugo, ali se ožiljci na plućima ne pogoršavaju s vremenom.

U istraživanju učestvuje 86 pacijenata, a njih 18 je bilo na intenzivnoj nezi. Prosek pacijenata je 60 godina, više od 60 odsto su muškarci, a polovina njih je ili aktivni ili bivši pušač.

Istraživanje još traje, a završiće se kada prođe 24 nedelje od otpuštanja pacijenata iz bolnice.

(Žena.blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SOLIDARNOST NA DELU: Jedna od osnovnih vrednosti za uspostavljanje mira i pravde u svetu