ISPOVEST DOKTORKE KOJA JE DVA PUTA IMALA KORONU: Majka mi je umrla od korone, a mene je prvi put slomilo na Vaskrs (VIDEO)

Dragan Vujičić

06. 09. 2020. u 13:30

PLANIRALI smo da u sredu skinemo pacijentkinju (70) sa respiratora jer su parametri u ponedeljak pokazivali da joj se pluća oporavljaju i da je posle tri nedelje na aparatu i sedam u bolnici, počela da izlazi iz krize.

ИСПОВЕСТ ДОКТОРКЕ КОЈА ЈЕ ДВА ПУТА ИМАЛА КОРОНУ: Мајка ми је умрла од короне, а мене је први пут сломило на Васкрс (ВИДЕО)

Foto D.Milovanović

Kada smo se okupili oko njenog kreveta, sestra je ukazala da joj je pritisak tog jutra pao na 70 sa 40. Prvo smo prekontrolisali terapiju i zatim se pogledali. Znali smo da "odlazi". Mi to zovemo "cirkulatorni" kolaps. Korona je podmukla, ubija i kad pomislite da ste spasli pacijenta.

Ovim rečima započinje razgovor za "Novosti" dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa", jedna među jednakima, lekarima junacima sa prve linije borbe sa podmuklim virusom kovid 19.

Pre dolaska u bolnicu na razgovor znali smo samo da je direktorka Zdravković i sama dva puta preleležala - i pobedila kovid 19. A, kada smo odlazili, bilo nam je jasno i zašto je dr Marija imenovana za prvu ženu "Viteza humanosti" Ljubičevskih konjičkih igara. Posle Arnoa Gujona, Jovana Simića, Novaka Đokovića, Milorada Čavića, Gorana Bregovića, danas će joj u Požarevcu biti uručeno ovo priznanje.

- Nisam to sama zaslužila, pogotovo ne jer sam dva puta obolela - pravda se naša sagovrnica. - U ovoj bolnici od 1.435 pacijanata, njih 92,4 odsto je izlečeno. A u lečenju smo učestovali svi, od vozača i higijeničara do mene, poslednje u nizu.

Virus je, nastavlja dr Zdravković, podmukao. Bira, dodaje, slabe tačke u zaraženom organizmu, a svaki pacijent je "slučaj za sebe".

- Obično ide prvo temperatura kada korona napada leukocite i ruši prvu odbranu organizma. Kada bitku izgube bela krvna zrnca, kovid 19 se spušta na pluća, a kada se lekari bave plućima, virus tada traži najslabiju tačku sistema. Završni udar je na krvne sudove, srce... Na samom početku smo shvatili da koronu ne smemo potceniti ni u jednoj fazi. Zato je procenat izlečenja naših pacijenata i iznad svetskog proseka.

Bolnica na Bežanijskoj kosi je stvorila jedinstvenu bazu podataka pacijenata i, kako objašnjava dr Zdravković, sa Medicinskim fakultetom u Kragujevcu trenutno rade na istraživanju uticaja virusa na molekularnom nivou. Imaju 1.400 datoteka bolesti, a istražuje se oksidativini stres koji predstavlja "plamen infekcije organizma".
- Kada bismo razumeli taj proces bili bismo bliže konačnom obračunu sa infekcijom - tvrdi dr Marija.

Foto D.Milovanović

CEPIVO NAJBOLjE REŠENjE
- VAKCINA bi bila najbolje rešenje za pandemiju, mada tek sledi dugi proces testiranja - priča dr Zdravković. - Ono što kod najavljenih vakcina može biti dobro je konkurencija među proizvođačima jer se svi trude da imaju što bolji proizvod.


Direktorka "Bežanijske kose" ističe i da je njeno iskustvo sa koronom gotovo isto kao i kod drugih zdravstvenih radnika, jer su svi strepeli da li kada dolaze kući nose i opasni virus.

- Shvatila sam da sam bolesna na Vaskrs kada je prvo mene, a potom i celu porodicu stiglo. Srednjeg sina je bukvalno bolela kožaa dok se tuširao, stariji je imao temperaturu i probleme sa stomakom, a ćerkici je buknulo grlo uz temperaturu preko 39. Muž, lekar, morao je na Infektivnu kliniku odakle mi je poručio da u krevetu do njega leži čovek koga, baš kao i mene, boli kičma uz malu telesnu temperaturu - seća se tih aprilskih dana doktorka Marija, koja dodaje da je od virusa korona preminula i njena majka.

Dr Marija se ubrzo oporavila, baš kao i svi ukućani. Testirala se PCR testovima dva puta i radila test na antitela. Bilo je, kaže, sve kako treba.

- U junu sam ponovo osetila premor, znojenje... Priznajem da sam prvo pomislila da je ova moja korona "hronična". Prijatelj sa fakulteta, naš prvi infektolog dr Stevanović, uverio me da nije. Uz njegovu terapiju i taj drugi krug sam uspela da "istrčim" i da se vratim na posao.

Foto D.Milovanović

JUNACI Medicinsko osoblje non-stop brine o pacijentima

Dr Zdravković hvali sve kolege i ponavlja da je iskustvo zajedničko. Apostrofira i rezervnog vojnog lekara koji se na samom startu setio da se pozove vojska, da postavi šatore i uvede drugu trijažu pacijenata.

- Danas smo kao sistem kudikamo spremniji i efikasniji jer smo zajedno upoznali bolest u svim njenim strašnim oblicima - zaključuje dr Marija Zdravković.

PREVENTIVA

- NE bi trebalo da se plašimo, to je bolest od koje se leči u ogromnom procentu, ali moramo da budemo zaštićeni. Neki pacijenti stvarno iz bolnice izlaze bez ijedne posledice. Dakle, maske i druge mere prevencije su obavezne. Muj suprug, lekar, kaže da bi ponekad trebalo nositi i dve maske.

Foto D.Milovanović

 

NAPADA I NERVNE ZAVRŠETKE

- DOSAD nismo lečili ovako podmuklu zarazu - kategorična je naša sagovornica. - Poslednje, iznenađujuće je što sam čula od kolega za slučaj pacijenta kome je virus napao nervne završetke, pa je prvo dobio grč facijalis, a potom mu se grčenje prenelo na celo telo. Njegovo lečenje je u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača