SEDNICA KRIZNOG ŠTABA Kon: Pritisci su sve jači da popustimo sa merama, ali mi ne odustajemo

Novosti online

04. 09. 2020. u 15:23

KRIZNI štab danas se obraća javnosti sa najnovijim informacijama vezanim za virus korona.

СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА Кон: Притисци су све јачи да попустимо са мерама, али ми не одустајемо

Foto: Tanjug

U Srbiji je u poslednja 24 sata od 10.833 testiranih građana registrovano 96 novozaraženih virusom korona, dok je troje pacijenata umrlo, izjavila je danas epidemiološkinja Darija KIsić Tepavčević.

U jedinicima intenzivne nege na respiratorima je 39 pacijenata. Od početka epidemije u zemlji je testirano 966.563 osobe, a od izbijanja epidemije do danas od kovid 19 umro je 721 pacijent.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević navodi da je poslednjih nedelja silazni trend kada je u pitanju ukupan broj potvrđenih slučajeva.

-Imamo sve manji broj laboratorijski potvrđenih slučajeva i sve stabilniju epidemiološku situaciju. Imamo i dalje značajan broj osoba koje su rezervoari infekcije i značajan broj ljudi ima asimptomatske oblike infekcije, zbog toga je važno da se svi pridržavamo opštih preventivnih mera-rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je počela školska godina, te da treba svi da se potrude da se nastava odvija nesmetano.


-Treba da utičemo na decu i najbliže da se pridržavaju preventivnih mera, da nosimo maske , održavamo distancu. Moramo svi da shvatimo da je tako odgovorno ponašanje jedini način da se izborimo sa viriusom-zaključila je ona.

KON: JOŠ JE RANO DAVATI PROCENE ZBOG POVRATKA DECE U ŠKOLE

Još je rano davati procene o cirkulaciji korona virusa usled povratka učenika u škole i studenata u domove, ali situacija se prati i postoji jasan algoritam postupanja u zavisnosti od situacije, izjavio je danas epidemiolog Predrag Kon.

On je ukazao na važnost poštovanja preventivnih mera, jer je očigledno da one daju rezultate.

-Sa cifrom od 96 novozaraženih nisam baš spokojan, ali je važno da nema novih žarišta i da što se broja hospitalizovanih tiče nema prevelikog odstupanja-rekao je Kon.

Dr Kon je rekao da se situacija stabilizovala ali da je dovoljan samo jedan incident da se virus proširi jer je on tu sa nama, pored nas, i da je podmukao posebno što je škola počela. On je istakao da zato i dalje nema popuštanja mera, iako su, kako kaže, "pritisci sve jači".

Dodao je da podaci pokazuju da je među novozaraženima 13 iz Beograda, da je na nivou cele Vojvodine oko 25 , a da je u okruzima uglavnom reč o pojedinačnim slučajevima.

-Svuda se situacija smiruje, ali Beograd kao najbrojniji grad ima mogućnost ubrzanog prenošenje jer je tu najveći broj i fakulteta i škola. Studenti se vraćaju u domove, deca u škole, sve su to mogući rizici i sve to pratimo-kaže Kon.

Ističe da je u zemljama u okruženju svuda epidemiloška situacija lošija nego u Srbiji.

-Ako ništa drugo nismo radili osim onog što smo mogli, a to su preventivne mere, to pokazuje da to daje rezultat, da funkcioniše i da s time treba da nastavimo-rekao je Kon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)