PRVA E-AUKCIJA ZA DVE NEDELJE: Na onlajn prodaji njive, hladnjača, nekretnine, magacin prvi licitiraju

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

04. 09. 2020. u 16:00

PRVO elektronsko javno nadmetanje za imovinu koju su javni izvršitelji prinudno zaplenili od dužnika održaće se 7. septembra, između devet i 13 sati.

ПРВА Е-АУКЦИЈА ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ: На онлајн продаји њиве, хладњача, некретнине, магацин први лицитирају

Foto: Ministarstvo pravde

 Kako se može videti na novom, transparentnom portalu Ministarstva pravde "E-aukcija", preko kog je od 1. septembra jedino moguće organizovati prodaju u izvršnom postupku, na nadmetanju će se naći magacin u Zemun Polju. Početna cena je 25,9 miliona dinara, a procenjena vrednost 37,042.

Učesnici moraju da polože jemstvo od 15 odsto od početne cene na namenski račun Ministarstva, a licitacioni korak je 10 odsto. To znači da svaki put kad neko licitira mora podići ponudu za 10 odsto.

Od 15. avgusta, kada je platforma startovala, objavljeno je 40 ponuda, od kojih se 38 odnosi na imovinu istog izvršnog dužnika iz Bačkog Brestovca. Na drugoj licitaciji, 18. septembra, naći će se korišćene drvene "boks" palete, nosivosti 300 kilograma, zaplenjena u izvršnom postupku od firme iz Gornjeg Tavankuta. Licitacioni korak je tri odsto od početne cene, koja iznosi 720.000 dinara.

Najveća licitacija održaće se 30. septembra, kada se organizuje elektronska aukcija za hladnjaču za povrće u Bačkom Brestovcu, kao i za 37 njiva različite veličine i kategorije. Početna cena za hladnjaču kapaciteta 4.800 tona je 136,6 miliona dinara, a procenjena vrednost 193,7. Sve nekretnine oduzete su od iste firme, ukupna procenjena vrednost je 487,9 miliona dinara, a ukupna početna cena 429,7. Dve najskuplje njive prostiru se na nešto više od 64 hektara i početna cena im je 88 miliona dinara.

Foto: Ministarstvo pravde

Magacin prvi na spisku

Preko "E-aukcije" će ubuduće ići sva licitiranja, zatvaranje prodaje i automatsko određivanje najpovoljnije ponude, kada je u pitanju prodaja imovine u izvršnom postupku. Cilj je, podsećaju iz Ministarstva pravde, transparentniji i efikasniji postupak, i sprečavanje dosadašnje prakse da mali krug "odabranih" učestvuje kao ponudioci na licitacijama u celoj zemlji. Identitet ponuđača je zaštićen, pa na njih niko ne može da vrši pritisak da npr. odustanu od učešća, što se ponekad dešavalo.

JASNO KO NE MOŽE DA KUPUJE

KUPAC na javnom nadmetanju ne može biti izvršni dužnik, izvršitelj, kao ni njegov zamenik ili pomoćnik, nezavisno od toga da li postupa u konkretnom postupku. Ne mogu biti ni njihovi krvni srodnici, supružnik, vanbračni partner, tazbinski srodnik do drugog stepena, staratelj, štićenik, usvojitelj, usvojenik, hranitelj ili hranjenik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

Donorstvo je herojstvo