POČINJE ŠKOLA: Đaci prvaci upoznali učitelje, uz stroge mere danas sedaju u klupe

Lj. Begenišić

01. 09. 2020. u 08:26

IAKO školska godina danas počinje u neobičnim okolnostima zbog pandemije, sve škole u Srbiji spremne su da počnu sa radom, poštujući epidemiološke mere Kriznog štaba.

ПОЧИЊЕ ШКОЛА: Ђаци прваци упознали учитеље, уз строге мере данас седају у клупе

Foto: V. Danilov

Za roditelje dece koja kreću u prvi i peti razred osnovne škole i one koja kreću u prvi razred srednje škole juče su organizovani roditeljski sastanci sa učiteljima, odnosno razrednim starešinama, kako bi se međusobno upoznali. U nekim školama bili su i đaci.

- Kod nas su pre podne bili roditelji đaka prvaka, a posle podne roditelji dece koja kreću u peti razred. Učenici nisu dolazili kako se ne bi stvarala gužva - kaže nam Miomir Dragaš, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić". - Razgovarali su po sat vremena, razmenili telefone i mejlove, a deca će dobiti šifre za gugl učionicu. Spremni smo za početak školske godine i nadamo se da će sve biti kako valja.

Na upoznavanje sa učiteljicom u OŠ "Jovan Dučić" na Novom Beogradu došli su i roditelji i prvaci.

Foto P. Milošević

- Bili smo u dvorištu, svi su doveli decu. Učiteljice su ih prozvale, dobili su i poklone - kaže J. S., majka devojčice koja kreće u prvi razred. Kaže da su roditelji dobili raspored časova, da su odeljenja podeljena na dve grupe, a roditeljima je skrenuta pažnja da ne mogu da ulaze u školu kada dovode decu, već će ih u dvorištu čekati učiteljice.

I u beogradsku OŠ "Pavle Savić" na upoznavanje su išli i deca i roditelji. Pošto je ova škola velika i ove godine upisano je osam odeljenja prvaka, jučerašnje popodne bilo je njima posvećeno.

MANjE BODOVA ZA UPIS NA BUDžET

MINISTAR prosvete Mladen Šarčević izjavio je da su u toku pregovori o smanjenju broj bodova za upis na budžet na fakultetima u narednoj školskoj godini. Trenutno je za upis godine na budžet neophodno da student ima minimum 48 ESPB bodova, a ministar nije precizirao koliko bi to smanjenje moglo da bude.

- U pregovorima smo s kabinetom premijerke da se donese posebna odluka, da bi oni studenti koji ne osvoje 48 ESPB bodova mogli da upišu narednu godinu na budžet sa manje poena - rekao je Šarčević. Ministar je rekao i da nije realno da se školarine smanje linearno za 30 odsto.

Lj. B.

- Imamo veliku salu u kojoj su se deca i roditelji upoznali sa učiteljicama. Odeljenja su podeljena u grupe, na upoznavanje su dolazili odvojeno - kaže nam Milan Krstić, direktor ove škole. Da je sve spremno za početak školske godine rekao je i ministar prosvete Mladen Šarčević, i dodao da će u svim školama danas prvi čas biti posvećen kovidu, a o tome će se govoriti i kasnije na određenim časovima. Ističe da su škole dobile preporuku da se ne organizuju đačka putovanja u prvom polugodištu.

- Na svakih 15 dana radićemo presek stanja u školama - rekao je Šarčević nakon obilaska OŠ "Duško Radović" na Novom Beogradu.

Problem u školama sa velikim brojem učenika predstavlja organizovanje produženog boravka te će, prema rečima ministra, morati da se nađu bolja rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni