KORONA NAPISALA RASPORED: Početak nove školske godine za više od 700.000 učenika u osnovnim i srednjim školama u senci pandemije

Branka Borisavljević

30. 08. 2020. u 10:00

ZA više od 700.000 učenika osnovnih i srednjih škola 1. septembra počinje nova školska godina.

КОРОНА НАПИСАЛА РАСПОРЕД: Почетак нове школске године за више од 700.000 ученика у основним и средњим школама у сенци пандемије

Novosti

Da su se osnovci uželeli škole pokazuje i anketa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja je pokazala da se samo 3,7 odsto učenika opredelio za nastavu od kuće. Pandemija je ispraznila učionice od 16. marta, ali i donela nova pravila. Tako će časovi za sve trajati 30 minuta, a nastavu u učionicama svakodnevno će pratiti samo đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. ž

Viši razredi i srednjoškolci će kombinovati odlazak u školu i učenje od kuće, u zavisnosti od mogućnosti obrazovne ustanove. "Raspored časova" pisala je svaka škola za sebe, pa će, u zavisnosti od obrazovne ustanove, stariji osnovci i srednjoškolci imati časove u učionicama svakog drugog dana, smenjivati se ispred televizora svake druge nedelje...

Izjašnjavanje roditelja i učenika bilo je samo za prvi i drugi ciklus obrazovanja. Kada je o malim đacima reč, 3,1 odsto njih, od prvog do četvrtog razreda, opredelilo se da nastavu prati od kuće, dok se u drugom ciklusu za taj vid nastave izjasnilo njih 4,3 odsto.

U nižim razredima odeljenja se neće deliti u 479 škola, što je 37,9 odsto, dok je za podelu na dve grupe "glasalo" 299 škola, nešto više od petine. Stariji razredi će odeljenja u punom sastavu imati u nešto više od trećine škola, odnosno 392, za podelu na dve grupe glasalo je približno isto škola - 383, dok je neki drugi model izabralo 314 obrazovnih ustanova.

NA DNEVNOM NIVOU

ŠKOLSKA godina će izgledati dosta drugačije zbog epidemije virusa korona, ponovila je u subotu zamenica direktora Insistuta "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević i objasnila u kojoj situaciji bi se moglo desiti da obrazovne ustanove budu zatvorene:

- Prati se epidemiološka situacija na dnevnom nivou. Kada je reč o zatvaranju, to će pre svega biti individualno, od kolegijuma škole, pa na nivou zemlje, pratiće se svaki rastući trend obolevanja sa pokaznim širenjem, ako se to desi.

Stručnim uputstvima za organizaciju vaspitnog rada u osnovnoj školi, propisano je da odeljenja sa više od 15 učenika biti podeljena u dve grupe, koje će u različito vreme imati nastavu. Niži razredi će imati najviše četiri časa, a stariji osnovci do pet, dok će za učenike srednjih škola biti kao i u normalnim okolnostima.

Uz poštovanje svih zaštitnih epidemioloških mera, od dezobarijera, redovnog čišćenja i provetravanja prostorija, đaci su u obavezi da nose maske dok se kreću u školi, odgovaraju, na odmorima, dok u učionici mogu da ih skinu kad slušaju nastavu. Nastavnici i ostali zaposleni treba da maske nose stalno.

Učenici nižih razreda dolaziće u školu u dva termina, najčešće od 8.00 i 10.45. Nadležni preporučuju i fleksibilni raspored zvonjenja, čime bi se postiglo da u isto vreme ne bude veći broj učenika u hodnicima, toaletima. Pauza između nastave dve grupe istog odeljenja trajaće 20 minuta i planirana je za čišćenje, provetravanje učionica...

Za učenike starijih razreda predviđen je kombinovani model nastave, sa akcentom na predmete koji se polažu na završnom ispitu. Predviđeno je da đaci imaju do pet časova. U uputstvu se navodi da učenici petog i šestog razreda, u skladu sa organizacijom rada u školi, imaju nastavu u učionici ponedeljkom, sredom i petkom, a sedmaci i osmaci utorkom i četvrtkom, pa se sledeće nedelje rotiraju.

IZOLACIJA

- PRI svakoj sumnji na postojanje respiratorne infekcije, učenika treba smestiti u praznu učionicu određenu za izolaciju i obavestiti roditelje i nadležne institute, ili zavod za javno zdravlje - naveli su epidemiolozi. - O đaku, u sobi za izolaciju do dolaska roditelja, potrebno je da brine jedna osoba koristeći masku i rukavice, a prostoriju nakon odlaska deteta treba očistiti i dezinfikovati.

Srednjoškolci će, prema uputstvu nadležnih, menjati prave i virtuelne učionice na nedelju dana. Međutim, svaka škola je, u skladu sa svojim prostornim i kadrovskim mogućnostima, organizovala raspored nastave. Ukoliko su odeljenja veća od 16 učenika, dele se u dve grupe, a jednu smenu čine učenici prvog i drugog razreda, odnosno trećeg i četvrtog. Raspored časova će biti kao i u normalnim okolnostima, tako da će ih imati šest ili sedam, u zavisnosti od organizacije škole.

Onlajn nastava je snimljena za sedam opšteobrazovnih predmeta - matematika, srpski jezik i književnost, istorija, geografija i biologija i za ključne stručne. Profesionalna praksa se, ako je moguće, organizuje u odgovarajućoj kompaniji, uz poštovanje svih mera koje propisuje poslodavac. Učenici medicinskih škola, zbog aktuelne situacije, nisu u mogućnosti da imaju praksu u zdravstvenim ustanovama, pa će bolničke sobe i ordinacije zameniti stručnim kabinetima u svojim školama. Tokom nastave u učionicama i u osnovnim i u srednjim školama neće biti menjanja kabineta, već će sve časove đaci imati u jednoj prostoriji.

Foto Depositphotos

Zbog pandemije virusa korona i sprečavanja širenja infekcije, u produženom boravku u većini škola će biti mesta samo za učenike čija oba roditelja moraju svakodnevno da odlaze na posao. Najviše zainteresovanih za ovaj vid nastave je u beogradskim školam, gde je u toku izjašnjavanje roditelja. Mame i tate treba školama da dostave pismene potvrde iz firmi da ne mogu da rade od kuće, a pojedine obrazovne ustanove traže i radno vreme. Razlog je veliki broj zainteresovanih đaka i ograničen prostor na četiri kvadrata i manjak nastavnika.

Olakšavajuća okolnost je što, uglavnom, produženi boravak nije počinjao 1. septembra, već posle dve-tri nedelje, tako da škole imaju vremena da naprave plan organizacije ovog oblika nastave u školi. Osim prostora, koji je merama Kriznog štaba definisan na četiri kvadratna metra po učeniku, problem predstavlja i nedovoljni broj učitelja koji bi radili u boravku. Ministarstvo prosvete, kao i Grad, najavili su pomoć u nastavnom kadru angažovanjem studenata Učiteljskog fakulteta.

RIZIK SVEDEN NA MINIMUM

GRADONAČELNIK Beograda Zoran Radojičić kaže da je rizik prenošenja zaraze u prestoničkim školama sveden na minimum:

- U cilju zaštite đaka i zaposlenih od virusa korona obezbeđeno je još novca za nabavku zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju. Rizik od zaraze sveden je na minimum, ali ipak postoji i zato je veoma važno poštovanje propisanih mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina