PRIPREMITE SE ZA PRAVU TROPSKU NOĆ: Vremenska klackalica pred nama - najpre 38 stepeni, pa potpuni obrt, pad temperature i pljuskovi

Novosti onlajn

29. 08. 2020. u 16:29

POSLE tropskog vikenda i temperatura koje će dostizati i 36, negde mogće čak i 38. podeok uslediće zahlađenje koje će doneti pljuskove i grmljavinu.

ПРИПРЕМИТЕ СЕ ЗА ПРАВУ ТРОПСКУ НОЋ: Временска клацкалица пред нама - најпре 38 степени, па потпуни обрт, пад температуре и пљускови

Foto: Novosti

Tako da, kupaće kostime odložite, a spremite kišobrane.

U Srbiji će za vikend biti sunčano i veoma toplo, a maksimalna temperatura će se kretati od 33 do 36 stepeni.

Na sajtu Republičkog hidrometerološkog zavoda stoji i najava za veoma toplo vreme, ali i rashlađenje koje nam predstoji.

Osim toga, treba imati na umu i da je veoma visok indeks UV zračanja, tako da oprezno na sucnu - zaštitine kožu i glavu i što više možete vreme provedite u hladu.

Foto: Printscreen RHMZ

- Danas i sutra u celoj zemnji, a u ponedeljak u centralnim, istočnim i južnim krajevima veoma toplo sa najvišom temperaturom od 33 do 36 stepeni. Od utorka, 1. septembra, do kraja sedmice promenljivo i osetno svežije, mestimično s kišom i pljuskovima s grmljavinom.

Foto: Printscreen RHMZ

Zvog visokih tempertura, na snazi je i narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navedeno je na sajtu RHMZ-a.

Foto: Printscreen RHMZ

Da nas očekuje rashlađenje potvrdio je i meteorolog Đorđe Đurić.

- Vikend će biti sunčan, sa tropskim temperaturama. Takođe, u Beogradu se u noći između subote i nedelje očekuje tropska noć, odnosno temperatura neće biti ispod 20 stepeni. U ponedeljak će na severu i zapadu Srbije biti za koji stepen hladnije vreme u odnosu na vikend. Temperature će se kretati od 28 na severozapadu, do 36 na jugoistoku - rekao je Đurić.

Zatim će doći do formiranja oblačnosti najpre na zapadu i severu, koja će tokom noći doneti kišu praćenu grmljavinom.

- U utorak će biti oblsačno i svežije u celoj zemlji, ponegde sa pljuskovima i grmljavinom. Temperatura će se kretati od 22 stepena na severu do 28 na jugu. Narednog dana će biti suvo i umereno toplo, dok se u četvrtak ponovo očekuje kiša praćena grmljavinom - kazao je Đurić i dodao da će od utorka temperature biti prijatnije u skladu sa kalendarom.

Foto: Printscreen RHMZ

I u Nišu će temperatura kroz samo nekoliko dana biti i za 10 stepeni niža. Takođe, mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Đurić je naglasio i da leto još nije gotovo, ali da ne treba ponovo očekivati temperature od 36, 37 stepeni.

- Vreme ne treba da iznenadi, 1946. godine je u Beogradu u septembru izmereno 41 stepen, ali daleko smo od tih prognoza i najava - zaključio je Đurić.

Dakle, i pored kratkotrajnog zahlađenja, biće još lepog vremena za uživanje u letnjim temperaturama.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina