DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Situacija sve povoljnija, ali rizik i dalje postoji

Tanjug

29. 08. 2020. u 13:16

ДАРИЈА КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Ситуација све повољнија, али ризик и даље постоји

Foto: Novosti arhiva

EPIDEMIOLOG i član Republičkog kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji sve povoljnija, ali da bez obzira na ublažavanje mera, svi treba da budu strpljivi i da pokažu odgovornost.

Kisić Tepavčević je upozorila da je svaki izlazak iz kuće i dalje potencijalni rizik od inficiranja virusom Kovid-19 i da se treba ponašati u skladu sa tim, odnosno, primenjivati preventivne mere zaštite.

- Sada ponovo imamo stabilnu epidemiološku situaciju, ali idemo ka periodu godine kada počinje sezona respiratornih infekcija, tako da sve to moramo imati na umu. Koliko god se naše znanje o virusu menjalo, ono što je konstantno jeste da broj novoobolelih isključivo zavisi od toga koliko primenjujemo preventivne mere - rekla je Kisić Tepavčević za TV Pink.

Ona je kazala da je, imajući u vidu epidemiološku situaciju u zemlji, pravi trenutak da počne nastava u školi i naglasila da će se situacija svakodnevno pratiti i da je važno što je školski sistem spreman za sve vidove nastave.

Kisić je podsetila da su date striktne preporuke za izvođenje nastave u školama sa najviše 15 đaka u učionici, dok će u svakoj klupi sedeti po jedan učenika.

Kako kaže, primenjivaće se sve mere za boravak u zatvorenim prostorima, a na prvom mestu nošenje maske.

- Najmlađi učenici nošenje maske prihvataju mnogo lakše i brže nego stariji. Biće edukacije nastavnika i ostalih zaposlenih, čitav prvi školski dan biće posvećen edukaciji o bezbednom boravku u školi - kazala je Kisić Tepavčević.

Podvukla je da su jasno određene procedure ukoliko se zarazi učenik ili zaposleni, a svaka škola imaće prostoriju za izolaciju.

- Ako učenik ili zaposleni osete bilo kakve simptome zarazne bolesti, ne treba da dođu u školu taj dan. Ukoliko se tokom nastave razviju određeni simptomi, nastavnik treba da prekine čas i ode u najbližu kovid ambulantu, a po učenika dolaze roditelji ili staratelj i odvode ga na preged - kazala je Kisić Tepavčević.

Kako je objasnila, ako se utvrdi da je dete pozitivno, radi se epidemiološko istraživanje u razredu i procenjuje stepen rizika, a primenjivaće se određene mere u skladu sa procenom situacije, od kućne izolacije čitavog odeljenja u period do pojedinačnih mera prema pojedinim učenicima.

- Čak i pod pretpostavkom da je u odeljenju bila inficirna osoba, ukoliko su se poštovale preventivne mere, rizik prenošenja infekcije je sveden na minimum - naglasila je Kisić Tepavčević.

Dodala je da će se,kada je reč o časovima fizičkog vaspitanja, poštovati sve mere prevenčije i redovno čistiti i dezinfikovati sale, rekviziti, lopte, a imajući u vidu da je fizička aktivnost važna za zdravlje dece, nastava će biti bazirana uglavnom na individualnim vežbama.

Upitana i za odluku Kriznog štaba da se više neće raditi rade tri kontrolna testa, Kisić Tepavčević je kazala da je to preporuka SZO od 17.juna i da ju je većina zemalja usvojila pre više od mesec dana, a da je Srbija zbog epidemiološke situacije zadržala konzervativni pristup.

Govoreći o trajanju antitela na koroba virus, kazala je da o tome još niko nema odgovor, ali da nivo antitela vremenom pada kod svih bolesti.

- Ali postoji ćelijski imunitet, odnosno memorijske ćelije. Kada padne nivo antitela koji je merljiv, ukoliko organizam ponovo dođe u kontakt virusom koji je već preležao, memorijske ćelije ga brzo prepoznaju i stvara se nova količina antitela - objasnila je Kisić Tepavčević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

vladimir

30.08.2020. 00:57

Ne razumem šta vi radite, ne pihvatam "statistiku" (+ - ) i vaše svetlo na "kraju tunela"!? Ograničenja moraju da postoje, zakonski regulisana, a ne "apeli"! U početku je i bilo dobro, a sada ponovo i opet - razularenost! Zašto? Gde vi živite?