KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Učinićemo sve da deca u školama budu zaštićena

Tanjug

28. 08. 2020. u 12:05

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je da Krizni štab sve mere donosi u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju i dodala da ublažavanje mera koje će uslediti u narednom periodu, ukoliko se opadajući trend bude nastavio, ne znači da građani treba da se opuste.

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Учинићемо све да деца у школама буду заштићена

Foto: Tanjug

Kisić je novinarima, nakon sednice Kriznog štaba, između ostalog navela da je preporuka Kriznog štaba roditeljima čija su deca putovala van zemlje, da 10 dana provedu u samoizolaciji.

- Ovo je dodatna vrsta predostrožnosti kojom apelujemo na roditelje da svoju decu zadrže kući, ne samo da ih ne šalju u školu, nego da deca ne izlaze nigde iz kuće u tom vremenskom periodu jer su potencijalni nosioci infekcije - pojasnila je Kisić.

U školi su, dodala je, takođe napravljene struktne preporuke koje treba da se poštuju, a koje će verovatnoću prenošenja virusa svesti na minimum.

Sve mere koje se donose, donose se u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, istakla je Kisić.

- Ne možemo ih doneti unapred, niti to može ijedna zemlja. Epidemiološka situacija se prati na dnevnom nivou i po potrebi će se sve mere korigovati - rekla je ona.

Poručila je da ublažavanje mera koje će uslediti u narednom periodu, ukoliko se ovakav opadajući trend bude nastavio, ne znači da treba da se opustimo već da učinimo sve od sebe da korona virus što pre nestane iz naše populacije.

Kisić kaže da nema nikakvog razloga za strah imajući u vidu da počinje školska godina i da smo spremni za sve oblike nastave - od poptuno online pristupa do nastave u školskim klupama.

- Najbolje rešenje je sigurno nastava u školskim klupama, sve ostalo su kompromisna rešenja u zavisnosti od epidemiološke situacije, a znamo koliko je važna i socijalizacija. Ovo je jedan specifičan polazak u školu i pratiće se situacija na dnevnom nivou, kao i izostanci - rekla je ona.

Kisić kaže i da će se u skladu sa time korigovati mere i da je cilj da povratak dece u škole bude bezbedan.

- Učinićemo sve da se rizik prenošenja zaraze svede na minimum - poručila je Kisić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima