FAJRONT DVA SATA KASNIJE? Krizni štab danas razmatra duže radno vreme kafića i tržnih centara

B. RADIVOJEVIĆ

28. 08. 2020. u 08:05

ФАЈРОНТ ДВА САТА КАСНИЈЕ? Кризни штаб данас разматра дуже радно време кафића и тржних центара

Foto: N. Skenderija

MERE protiv epidemije kovida 19 biće najverovatnije danas dodatno relaksirane na sednici Kriznog štaba, koji će predložiti da se tržni centri vrate na redovno radno vreme, do 22 sata.

To znači da će ugostiteljski objekti "fajront" sa 23 moći da pomere na jedan sat iza ponoći i da se dozvole sportovi u salama, ali bez publike.

To bi za nedelju dana, posle otvaranja pozorišta i bioskopa, bilo drugo popuštanje protivepidemijskih mera, ali uvek ostaje otvorena mogućnost da se one, ako se pogorša epidemiološka situacija, ponovo radikalizuju.

Iako su pojedini članovi Kriznog štaba za to da se uvede obavezan PCR test za one koji se vraćaju u Srbiju sa letovanja, i to ne stariji 24 sata, za "Novosti" su juče potvrdili da za taj predlog nemaju podršku većine. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, ipak, kaže da se prati učestalost obolevanja onih koji se vraćaju sa odmora i da je samoizolacija nakon povratka iz inostranstva mera o kojoj se stalno razmišlja.

- Epidemiološka situacija je lošija u svim tim zemljama nego u našoj, i građani, iako su na odmoru, moraju da poštuju preventivne mere - kaže Darija Kisić Tepavčević. - Apelujem na sve osobe koje se vraćaju u Srbiju da se 14 dana po povratku ponašaju još odgovornije.

Ministar Zlatibor Lončar kaže da se na granicama, radi sprečavanja širenja virusa, u okviru epidemiološkog nadzora sporovode dodatne mere zaštite:

- Sanitarni inspektori građanima koji ulaze u Srbiju mere tremperaturu, a po potrebi ih šalju u kovid-ambulante. Svako opuštanje će pogoršati ono što smo do sada postigli, a sad smo na prekretnici i možemo na jednu ili na drugu stranu u zavisnosti od toga da li se mere poštuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Boris Belich

28.08.2020. 08:17

Кафићи да раде до 1:00 ујутро. Е то нам баш треба. Да барабе могу да се промовишу а остали да их следе. Бесконачна седења, трпања у стомак, пушење е то нам баш треба, нашим млађима који треба да ујутру устану и раде. Не не трба да раде, мама и тата ће само да би деца дуже спавала. Које луде препоруке. Кафеџије одлучују

Savest

28.08.2020. 08:21

Сад је тренутак да се мере максимално примењују и да се пооштри контрола, а не да се попушта, па да да опет одемо у неки n-ти пик.

Boris Belich

28.08.2020. 08:26

Одвратно, кафићи да раде до 1:00, коме је то важно да видимо нашу младост да сатима седи и одвратно пуши и лоче. Нама треба здрава младост да се сачува за старост а не са 40 година да виси по амбулантама и узима свакодневно шаку лекова. Кризни штаб прави инвалиде

stari doktor

28.08.2020. 08:43

Pustite besposlene džabalebaroše da dodatno prikupe koronu tokom svojih noćnih divljanja, kako bi ih što više širili među ostalim građanima. I to zašto? Da bi "splavarima" omogućili što već zaradu i izvukli koji dinar više za državni budžet. Aferim va, kolege krizni štabci, na razumnim rešenjima kada nam dcu šaljete u škole da se što pre "prokuže" i usput po koje umre.

Dack

28.08.2020. 10:56

Treba zaštititi radnike,ako to država ne uradi vlasnici sigurno neće.Pa kako taj radnik u tom kafiću da ode kući.Dok zatvore, očiste srede novac eto 2 ujutro.Isto i sa prodavnicama rade do 22 h.Kod mene Maxi najveća gužva od 21-22.

Pavle

30.08.2020. 16:56

Krizni štab je pravno nepismen. On može da donese odluku do kada se okupljanje sa epidemiološkog stanovišta ne smatra kažnjivim. Ali da li je rad restorana i kafića i na koji način dopušten u tom vremenu - to određuju drugi propisi. Ne može epidemiološki krizni štab doneti propis da kafići mogu maltretirati ljude da ne mogu da spavaju do jedan ili dva noću.