FAJRONT DVA SATA KASNIJE? Krizni štab danas razmatra duže radno vreme kafića i tržnih centara

B. RADIVOJEVIĆ

28. 08. 2020. u 08:05

MERE protiv epidemije kovida 19 biće najverovatnije danas dodatno relaksirane na sednici Kriznog štaba, koji će predložiti da se tržni centri vrate na redovno radno vreme, do 22 sata.

ФАЈРОНТ ДВА САТА КАСНИЈЕ? Кризни штаб данас разматра дуже радно време кафића и тржних центара

Foto: N. Skenderija

To znači da će ugostiteljski objekti "fajront" sa 23 moći da pomere na jedan sat iza ponoći i da se dozvole sportovi u salama, ali bez publike.

To bi za nedelju dana, posle otvaranja pozorišta i bioskopa, bilo drugo popuštanje protivepidemijskih mera, ali uvek ostaje otvorena mogućnost da se one, ako se pogorša epidemiološka situacija, ponovo radikalizuju.

Iako su pojedini članovi Kriznog štaba za to da se uvede obavezan PCR test za one koji se vraćaju u Srbiju sa letovanja, i to ne stariji 24 sata, za "Novosti" su juče potvrdili da za taj predlog nemaju podršku većine. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, ipak, kaže da se prati učestalost obolevanja onih koji se vraćaju sa odmora i da je samoizolacija nakon povratka iz inostranstva mera o kojoj se stalno razmišlja.

- Epidemiološka situacija je lošija u svim tim zemljama nego u našoj, i građani, iako su na odmoru, moraju da poštuju preventivne mere - kaže Darija Kisić Tepavčević. - Apelujem na sve osobe koje se vraćaju u Srbiju da se 14 dana po povratku ponašaju još odgovornije.

Ministar Zlatibor Lončar kaže da se na granicama, radi sprečavanja širenja virusa, u okviru epidemiološkog nadzora sporovode dodatne mere zaštite:

- Sanitarni inspektori građanima koji ulaze u Srbiju mere tremperaturu, a po potrebi ih šalju u kovid-ambulante. Svako opuštanje će pogoršati ono što smo do sada postigli, a sad smo na prekretnici i možemo na jednu ili na drugu stranu u zavisnosti od toga da li se mere poštuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024