SAMO DA JOJ VIDIM LICE I ČUJEM GLAS: Dirljiv susret majke i sina u Gerontološkom centru u Obrenovcu nakon šest meseci (VIDEO)

Novosti online

27. 08. 2020. u 22:22

NAKON višemesečne pauze, od ove nedelje dozvoljene su posete Gerontološkom centru u Obrenovcu.

САМО ДА ЈОЈ ВИДИМ ЛИЦЕ И ЧУЈЕМ ГЛАС: Дирљив сусрет мајке и сина у Геронтолошком центру у Обреновцу након шест месеци (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Korisnici svoje njamilije mogu videti samo uz poštovanje svih epidemioloških mera u trajanju od 15 minuta ili u posebnim delovima zgrade, piše RTV Mag.

Jovan Popović svoju majku nije video punih šest meseci. Sada je, nakon pola godine u Gerontološkom centru, po posebnim uslovima usledio dirljiv susret.

- Takvi su uslovi kakvi jesu. Moramo da poštujemo zakone ovog stanja. Ali eto, da je vidim blizu, da mogu da je fotografišem. Malo je stresno za mene, ali moramo da se čuvamo i pazimo. Neka je i staklo tu, dovoljno je da joj vidim lice i čujem glas. Dolaziću stalno, ona je 12 godina tu – rekao je za RTV Mag Jovan Popović.

Posle nekoliko meseci, ponovo su dozvoljene posete u Gerontološkim centrima. Rođaci svoje najmilije mogu posetiti samo uz prethodno zakazivanje i u delovima objekta koji su predviđeni za to.

- Imamo sreću što imamo podesan objekat i to je idealno rešenje. Deo objekta gde ne ulaze ni korisnici, ni zaposleni, koristimo kao mesto susreta između srodnika i njihovih najbližih koji se nalaze u domu. Kao barijera postoje jedna vrata, ali oni se lepo vide. Mogu da se čuju, pričaju bez dodira, kontakta, što je jedna od mera, da ne ugrožavamo bezbednost korisnika u takvoj komunikaciji koja je u petnaestominutnom trajanju – rekao je za RTV Mag Zoran Subotić, direktor Gerontološkog centra u Obrenovcu.

Samo u ovakvim uslovima korisnici su bezbedni i zaštićeni, a njihovo zdravlje je na prvom mestu, zato je neophodno zakazivanje poseta.

- Da bi neko od srodnika došao u posetu mora da je najavi. Postoji procedura za to. U intervalu od 14 do 15 časova, najavljuju se za prvi slobodna termin ili onaj termin koji njima odgovara. Znači od 14 do 15 preko centrale, dobije se sestra koja upiše termin i poseta se realizuje u prostoru koji smo opredelili za to i koji je najbeznedniji – objasnio je Subotić.

Iako su na distanci, ne mogu da priđu i zagrle ih, korisnici su sa oduševljenjem prihvatili vest o popuštanju mera.

- Dirljiv je susret, kada nekoga ne vidite šest meseci... Čujete se telefonom, kakvu god da imate komunikaciju kada vidite osobu izbliza emocije prorade, svi su srećni – istakao je direktor centra.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista