OGROMNA ČAST ZA NAŠU ZEMLJU: Srbija predsedava konferenciji SZO koju gleda ceo svet

Tanjug

27. 08. 2020. u 18:05

POZIV Svetske zdravstvene organizacije upućen Srbiji da predsedava Konferenciji o imunizaciji, kojoj će prisustvovati ministri iz više od 50 zemlja, velika je čast, između ostalog i zato što dolazi u trenutku kada na planeti nema mesta gde vakcinacija nije jedna od najvažnijih tema, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

ОГРОМНА ЧАСТ ЗА НАШУ ЗЕМЉУ: Србија председава конференцији СЗО коју гледа цео свет

Tanjug

Imunizacija je danas jedna od najvažnijih tema, a konferencija će biti početkom godine i to, kako se svi nadamo, u momentu kada će se vakcina pojaviti, rekao je Lončar za Tanjug u Banji Koviljači nakon skupa u koji je za lekare kovid bolnica iz Loznice, Šapca, Užica, Valjeva, Čigote i Banje Koviljače organizovalo Ministarstvo u znak zahvalnosti za višemesečnu požrtvovanost u spasavanju života građana Srbije obolelih od korona virusa.

- Možete zamisliti u kom trenutku će se konferencija dešavati i u kom trenutku će Srbija predsedvati skupom, Imunizacija će biti glavana tema za ceo svet - da li se vakcinisati i kojom vakcinom, kako, koliko i šta ... - rekao je ministar i upitao možete li zamsliti koja je to čast za Srbiju.

Prema njegovom rečima, poziv dokazuje kako se Srbija kotira u svetu kada je pozvana da predsedava skupom na kome će biti ministri 53 ili 54 zemlje, i to u vreme kada će tema biti još važnija jer će neke vakcine protiv kovida biti registrovane.

Srbija je tu čast dobila, kako kaže, zahvaljujući zdravstvenom sistemu, sprovođenju plana i programa SZO o javnom zdravlju do 2030 i građanima koji su poslušali struku i nauku i doprineli da se epidemija malih boginja suzbije.

Podsetio je na proble malih boginja i slabu vakcinaciju dece kada je imunizacija pala na 70 odsto.

- Zahvaljuci pokrenutoj akciji i građanima koji su prihvatili stav struke i nauke došli smo do 94 odsto imunizacije, spasili mnoge živote, sprečili mnoge bolesti, mnoge komplikacije i sačuvali zdravštveni sistem. To nas je kvalifikovalo da Srbija bude ta koja će predsedavati na tako bitnu temu - rekao je Lončar.

Ministar je dodao da sve što se dešava u Srbiji neko prati, i da odluka nije mogla da padne sa neba.

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge juče je uputio zvanični poziv ministru zdravlja Srbije da bude predsedavajući na Konferenciji posvećenoj imunizaciji kojoj ce prisustvovati predstavnici 53 zemlje članice SZO Evropa.

Domaćin današnjeg skupa bio je direktor Specijane bolnice Aleksandar Jokić, koji je izrazio zadovoljstvo što je prijem organizovan u Kur salonu, u čuvenom zdanju građenom za kralja Aleksandra Karadordejvića, koje je bilo ruinirano, a obnovljeno je i rekonstruisano u decembru 2018. zahvaljući Ministarstvu zdravlja, a povodom 160 godina organizovanog lecenja u Banji Koviljači.

Dodao je da je taj čuveni salon još jedan zaštitni znak Banje Kovljače pored sumpornog kupatila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...