DOKTOR KON OBJASNIO: Ovo je najpouzdaniji pokazatelj da pacijent nije više zarazan nakon što je preležao koronu

Tanjug

27. 08. 2020. u 14:37

EPIDEMIOLOG i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je danas da kontrolni PCR test nije najpouzdaniji pokazatelj toga cvirus, već da ključnu ulogu ima kontrolni pregled.

ДОКТОР КОН ОБЈАСНИО: Ово је најпоузданији показатељ да пацијент није више заразан након што је прележао корону

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Nakon što je objavljeno da je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ukinuo kontrolni PCR test kao uslov za izlazak iz izolacije, Kon je objasnio da kod lakših slučajeva izolacija može biti prekinuta 14 dana nakon obolevanja, bez dodatnog testiranja, ali samo uz uslov da najmanje tri dana nemaju nikakve simptome.

-Ako, recimo, neko ima 10 dana tegobe, onda može da bude slobodan nakon 14 dana, a ako recimo ima tri nedelje tegobe, onda mora još tri dana da bude bez tegoba i onda se smatra da nije više zaražen-objasnio je Kon za portal Nova.rs.

Dodaje da za pacijente koji se zbog korona virusa nađu na bolničkom lečenju važi pravilo da se tek nakon negativnog kontrolnog testa otpuštaju kući i stavljaju 14 dana u izolaciju.

Nakon toga, kako kaže, nije potrebno još jedno testiranje.

-Dokazano je da, ukoliko je prošlo 14 dana od negativnog testa, čak i ako se pojavi pozitivan test, taj virus više nije živ-naveo je Kon.

Na pitanje da li je dobro da se lekari prilikom prekidanja izolacije oslanjaju na to šta im pacijenti kažu o svom stanju, odgovara da za donošenje zaključka ključnu ulogu ipak ima kontrolni pregled.

-I kod nas i u svetu se dešavalo da svi misle da je važan test, a u stvarni je daleko važniji kontrolni pregled. Dakle, lekar mora da vidi i da napiše da prestaje izolacija-zaključuje Kon.

Dom zdravlja Novi Sad saopštio je u ponedeljak da je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ukinuo kontrolni PCR test, i da će pacijenti nakon isteka izolacije od dve nedelje morati da se jave u Dom zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a