DR KISIĆ: Prati se učestalost oboljevanja onih koji se vraćaju sa odmora, o samoizolaciji nakon povratka iz inostrastva razmišljamo svaki dan

Novosti online

27. 08. 2020. u 09:17

ZAMENICA direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević kaže da se poslednjih nedelja beleži trend pada obolelih, i da u Srbiji nema nijednog novog žarišta korona virusa.

ДР КИСИЋ: Прати се учесталост обољевања оних који се враћају са одмора, о самоизолацији након повратка из иностраства размишљамо сваки дан

Foto: Printscren/Prva TV

Napominje da je veći broj otpusta nego prijema u bolnicama, ali da ne smemo da se opustimo. Navodi da se prati učestalost obolevanja osoba koji se vraćaju sa letovanja i da ako se donese odluka o karantinu nakon povratka iz određene zemlje da će javnost o tome biti blagovremeno obaveštena.

Darija Kisić Tepavčević je gostujući u Dnevniku RTS-a izjavila da se poslednjih nedelja beleži trend pada broja obolelih.

-On nikada nije linearan. To ne mora da znači da svaki novi dan bude sve manji broj obolelih. Manje je opterećenje sistema. U kovid ambulantama i dalje ima pacijenata i to rezultira otkrivanjem novih slučajeva. Bitno je naglasiti da se poslednjih nedelja beleži veći broj otpuštenih iz bolnica nego primljenih. Sve je manji broj onih sa težom formom bolesti-naglasila je Kisić Tepavčevićeva.

Ne može da se kaže da je stabilna epidemiološka situacija jer je virus tu, ali je sve manji broj obolelih.

-Naučili smo da broj obolelih zavisi isključivo od primene preventivnih mera. Zato bi trebalo bi da nastavimo da se ponašamo odgovorno i savesno i sigurno će to uroditi plodom-napominje Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, nema nijednog novog žarišta gde je zona intenzivne žarišne transimisije, al i je najveći broj slučajeva je iz glavnog grada.

-Iako su bile neke drugačije hipoteze, ovaj virus se prenosi direktno, kapljično, direktan kontakt putem poljupca, ali i preko sveže kontaminiranih predmeta. Preventivne mere su ono što nas spasava od infekcije-dodaje Kisić Tepavčevićeva.


SVAKO OKUPLjANjE NOSI FAKTOR RIZIKA

Navodi da svako okupljanje predstavlja neki faktor rizika.

-Ako se poštuju mere taj rizik se svodi na minimum. Moraćemo da naučimo da živimo sa virusom. Ponavljamo jedno te isto, ali to je nešto što zaista spasava živote-ukazuje zamenica direktora "Batuta".

Navodi da je sve stabilnija situacija i sigurno ćemo ići u tom pravcu.

-To nikako ne znači da treba da se opustimo. Virus je tu i moramo da poštujemo mere da bismo sačuvali sebe i svoju porodicu-kaže Kisić Tepavčevićeva.

Na pitanje kada će se produžiti rad kafića, restorana i super marketa Kisić Tepavčevićeva navodi da nas to čeka u narednom vremenskom periodu.

Prioritet da smognemo snage da se ponašamo kao prethodnih nedelja

-Ne treba to da nam bude prioritet. Prioritet treba da smognemo snage i ponašamo se kao i prethodnih nedelja-kazala je Kisić Tepavčevićeva.

Prema njenim rečima, nosićemo maske sve dok je virus prisutan.

-Preventivne mere će nas štititi i od drugih respiratornih infekcija-ukazuje Kisić Tepavčevićeva.

Intenzivno se, ističe, prati epidemiološka situacija i prati se učestalost obolevanja osoba koje se vraćaju sa letovanja.

-Epidemiološka situacija je lošija u svim tim zemljama nego u našoj zemlji i da iako su na odmoru moraju da poštuju preventivne mere. Želimo da sprečimo da ako se neko inficira u nekoj do drugih zemalja, da se nastavi transmisija u našoj zemlji. Apelujem na sve osobe koje se vraćaju u našu zemlju da se u narednih 14 dana po povratku ponašaju još odgovornije i savesnije-navela je Kisić Tepavčevićeva.

O samoizolaciji nakon povratka iz određenih država navodi da je to nešto što se razmatra svaki dan.

-Napominjem, radi se aktivan epidemiološki nadzor i ako se donese takva odluka bićete blagovremeno obavešteni-zaključila je Kisić Tepavčevićeva.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a