KAKO ĆE ŠKOLE DA OBEZBEDE POJAČANO ODRŽAVANJE HIGIJENE: "Tetkica" ima malo, a posla duplo više (FOTO)

Lj. BEGENIŠIĆ

21. 08. 2020. u 10:00

PRE nego što počne školska godina, svaka obrazovna ustanova u Srbiji moraće detaljno da bude očišćena i dezinfikovana.

КАКО ЋЕ ШКОЛЕ ДА ОБЕЗБЕДЕ ПОЈАЧАНО ОДРЖАВАЊЕ ХИГИЈЕНЕ: Теткица има мало, а посла дупло више (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

Kada 1. septembra krene nastava, škole će morati da se čiste najmanje dva puta dnevno - nakon završetka prepodnevne i poslepodnevne smene. Sve ovo znači dupli posao za spremačice u školama, a one su već svakodnevno zadužene za čišćenje 450 kvadrata i deo dvorišta.

Novi pravilnik predviđa još detaljniju higijenu prostorija, klupa, stolica, školskog pribora, sanitarija... Takođe, posle odlaska svake grupe đaka, prostorija u kojoj su boravili moraće da se očisti. Ovo su samo neke od preporuka koje su doneli epidemiolozi, čije je sprovođenje bitno koliko i organizacija nastave. Međutim, školama je veliki problem to što nemaju dovoljan broj "tetkica" koje bi obavljale tako veliki posao, jer je prilikom racionalizacije u prosveti vannastavni kadar desetkovan.

- Ministar nam je obećao da će ljudi koji rade na održavanju higijene, a koji su otišli kao tehnološki višak biti vraćeni u škole i da će raditi sve dok bude trajalo ovo stanje - kaže nam Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije. - I u redovnim okolnostima bilo je vrlo teško održavati higijenu, a sada je obim posla toliko povećan da sa brojem "tetkica" koje su školama na raspolaganju neće biti moguće obavljati ga valjano.

Takođe, biće potreban i značajan novac da bi se obezbedila sva neophodna higijenska sredstva, što je u nadležnosti lokalnih uprava. Istovremeno, direktori škola dobili su uputstvo od Ministarstva da sav novac sa računa usmere na održavanje higijene.

Foto: D. Milovanović

 

Inače, epidemiolozi su vrlo precizno naznačili i način kako se čisti. Navode i da se dezinfekcija vrši isključivo sredstvima na bazi 70% alkohola. Takođe, preporučena je dnevna snabdevenost osnovnim potrošnim materijalom kao što su: sapun, toalet-papir, ubrusi, kese za đubre, sredstva za čišćenje, dezificijensi i proizvodi za čišćenje, krpe, džogeri... Naložena je i redovna provera funkcionalnosti uređaja za snabdevanje pijaćom vodom.

Foto: D. Milovanović

 
MANjE OD PET ODSTO UČIĆE OD KUĆE

VIŠE od 50 odsto škola već je završilo ankete putem kojih su roditelji đati onlajn - izjavio je ministar Mladen Šarčević, i dodao da je manje od pet odsto izabralo učenje od kuće. On je rekao da je nastava za septembar gotovo nasnimljena, odnosno da je snimljeno oko 75 odsto sadržaja, za sve nivoe.

Foto: D. Milovanović

On je najavio da je za danas zakazan sastanak sa Zajednicom škola za decu sa posebnim potrebama za koje ministarstvo traži rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna